< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid zit vooral in grootsteden en 'mijngemeenten'

De werkloosheid in Vlaanderen is sterk geconcentreerd. Zo zijn vijftien gemeenten, op een totaal van iets meer dan 300, verantwoordelijk voor 39 procent van de totale werkloosheid.

Vooral de grootsteden en Limburgse mijngemeenten met veel migranten, pieken inzake werkloosheidsgraad. Dat toont de VDAB aan in de negende editie van de studie ‘Wegwijs op de Vlaamse arbeidsmarkt’.
75 gemeenten met het minst aantal werkzoekenden vertegenwoordigen amper 5 procent van de totale werklozenpopulatie.
“Voor de betrokken gemeenten is deze problematiek niet eenvoudig op te lossen”, merkt de auteur van de studie, Kris De Graef, op. Investeren in werkgelegenheid komt immers niet noodzakelijk ten goede van de lokale bevolking. "Veel van die steden zorgen voor extra jobs, maar meestal zijn het de kleinere, omliggende gemeenten die hiervan profiteren." In kleinere gemeenten waar er weinig banen zijn, is de werkloosheidsgraad immers relatief laag.

Evolutie werkloosheid


Om de evolutie van de totale werkloosheid te meten, vergeleek VDAB het gemiddeld aantal werkzoekenden in 2008 met dat van 2007. De balans over die periode is positief: de Vlaamse werkloosheid daalde in 2008 met 6,4 procent. Globaal was de daling duidelijk sterker bij de vrouwen (-8,6 procent) dan bij de mannen (-3,9 procent).
In 284 van de 308 Vlaamse gemeenten daalde het gemiddeld aantal werkzoekenden in de loop van 2008. In Limburg daalde de werkloosheid sterker dan gemiddeld. In de top 20 van de gemeenten met de sterkste daling is Limburg trouwens goed voor 10 plaatsen.
In de rest van Vlaanderen is het beeld heel wat genuanceerder. Vooral de Westhoek en de Zwalmstreek deden het beduidend minder goed dan gemiddeld, net zoals een deel van de Noorderkempen.
De grotere steden laten geen extreem positieve of negatieve trends noteren. De gemeenten met de zwakste evolutie van de werkloosheid zijn telkens relatief kleine gemeenten, die statistisch gevoeliger zijn voor schommelingen.

Bent u op zoek naar lokale arbeidsmarktinformatie dan moet u zeker de handige instrumenten/publicaties van de VDAB raadplegen. U gaat van start via deze link.

Bron: VDAB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen