< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid stijgt met 15 procent

Vlaanderen telde eind vorige maand 189.226 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 15,3 procent meer dan in februari vorig jaar. Er waren uitschieters bij de jongeren van +31,2 procent en bij de mannen van +24,9 procent, zo blijkt uit de werkzoekendencijfers.

Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (foto) heeft nieuwe werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Die cijfers onderstrepen dat actie hard nodig is. Na de stijging in december met 3,9 procent, was er in januari al een stijging van het aantal werkzoekenden met 9,8 procent. In februari neemt het aantal werkzoekenden nog verder toe met 15,3 procent. Er kwamen 25.044 niet werkende werkzoekenden bij ten opzichte van februari 2008.

Werkloosheidsgraden


De werkloosheidsgraad - de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en de beroepsbevolking - komt in februari 2009 uit op 6,59 procent. De mannelijke werkloosheidsgraad bedraagt 6,18 procent, de vrouwelijke 7,08 procent.

Jongeren


De jongeren (-25 jaar) in de werkloosheid zijn gestegen met 31,2 procent. Zij voelen traditioneel fel de effecten van een conjunctuuromslag. Wanneer bedrijven mensen ontslaan, zijn dat vaak tijdelijke werknemers (bij de uitzendkrachten zijn jongeren oververtegenwoordigd) en recent aangeworven werknemers (proportioneel ook meer jongeren). Idem dito wanneer bedrijven een aanwervingsstop afkondigen. Het zijn vooral de jongeren die de effecten hiervan voelen. Het aantal jongeren in wachttijd klimt overigens met 31,6 procent.
Bij de middenleeftijdsgroep 25 tot 50 jaar (+15,0 procent) en de vijftigplussers (+5,1 procent) is de toename beperkter.

Mannen sneller werkloos?


Het aantal mannelijke werkzoekenden steeg het voorbije jaar met 24,9 procent. De vrouwelijke werkloosheid kende een lichtere toename (+6,5 procent). Vooral de terugval in de klassieke industriƫle bedrijven stuurt de mannelijke werkloosheid hoger.
De tertiaire en quartaire sectoren waarin relatief veel vrouwen zijn tewerkgesteld, zijn minder conjunctuurgevoelig. Het succes van de dienstencheques is een andere verklaring voor de gunstigere evolutie van de vrouwelijke werkloosheid.

Studieniveau


Op jaarbasis is het aantal laaggeschoolde werkzoekenden met 13,1 procent gestegen. De middengeschoolden stegen met 18,1 procent en de hooggeschoolden met 17 procent.

Duur


De conjuncturele ommezwaai vertaalt zich in een oplopende kortdurige werkloosheid (+26,1 procent). Ook de middellange werkloosheid is gestegen (+24,8 procent). Bij een langdurige versombering van de economie treedt een cohorte-effect op en zal het aandeel van de structurele werkloosheid (+1 jaar) verder oplopen. Voorlopig daalt de zeer langdurige werkloosheid nog (-8,2 procent).

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen