< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid ‘eigenlijk’ licht gedaald op jaarbasis

Eind maart 2012 telde Vlaanderen 195.978 niet-werkende werkzoekenden. Dat is een stijging met 3294 of 1,7 procent ten opzichte van een jaar terug. 6,84 procent van de beroepsbevolking is werkzoekend. Deze stijging heeft echter te maken met de nieuwe manier waarop uitzendarbeid wordt berekend. Bij een jaar-op-jaarvergelijking met de cijfers van maart 2011 blijkt de werkloosheid gedaald met 1,4 procent. Dat melden Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en de VDAB.

Voortaan worden uitzendkrachten pas weggelaten uit de statistieken wanneer ze minstens tien dagen op 28 gewerkt hebben. Vroeger was dit al vanaf de eerste dag. Door die nieuwe berekening staan er nu 5920 werkzoekenden extra in de statistieken. In de tabellen speelt dat effect het meest bij de jongeren in ‘beroepsinschakelingstijd’ (BIT).

De jeugdwerkloosheid stijgt met 5,6 procent. Dat komt deels door de economische terugval en deels door de tragere uitschrijving van de uitzendkrachten. De werkzoekende 50-plussers daarentegen noteren nog steeds lager dan een jaar geleden (-2,4 procent). Vooral de categorie van 50 tot 55 jaar doet het goed met een daling van 6,7 procent in een jaar tijd. In het totale werkloosheidscijfer maken 50-plussers nog steeds meer dan een kwart van het totaal uit (26,1 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen