< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid daalt (maar stijgt voor 50-plussers)

De werkloosheid in Vlaanderen blijft voorzichtig dalen en sluit aan bij de neerwaartse beweging die in september 2010 is ingezet. Maart 2011 is al de zevende maand op rij met een daling. De werkloosheid bij 50-plussers blijft echter stijgen.

Dat melde minister van Economie Philippe Muyters zondag op basis van VDAB-cijfers. Vlaanderen telde eind maart 192.684 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 6,57 procent van de beroepsbevolking. In februari was dat nog 6,83 procent. Het gaat om 13.132 (6,4 procent) minder werklozen dan het jaar voordien.

De afname op jaarbasis manifesteert zich enkel bij de klassieke werkloosheidsgroepen, zoals werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (-8,5 procent) en jongeren in wachttijd (-7,6 procent). De stijging met 6 procent bij de vrij ingeschrevenen is onder meer gevolg van de 'historisch hoge migratie'.

Werkloosheid bij 50-plussers stijgt licht


Het economisch herstel werpt vooral vruchten af voor jongeren (-11,1 procent), terwijl de werkloosheid bij 50-plussers licht stijgt (+0,6 procent) tot een aandeel van 27,2 procent. Ook de langdurig werkzoekenden (+6,4 procent) en de allochtone werkzoekenden (+0,3 procent) volgen de dalende trend niet.

Ook de laaggeschoolden (-6,8 procent) duiken op bij de opvallendste dalers, al doen de hooggeschoolden het eveneens goed (-4 procent). De categorie met arbeidshandicap (-5,3 procent) krimpt dan weer minder dan die zonder (-6,6 procent).

Alle Vlaamse regio's noteren een daling, maar de onderlinge verschillen zijn aanzienlijk. Kortrijk-Roeselare (-12,5 procent) en Hasselt (-12,2 procent) profiteren het meest, maar verloren tijdens de crisis al veel industriële banen. Antwerpen kan met -0,6 procent nauwelijks een daling voorleggen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen