< Terug naar overzicht

Vlaamse kmo’s pessimistisch over tewerkstelling

De Vlaamse kmo’s zien de toekomst minder rooskleurig dan enkele maanden geleden. Slechts een op vier denkt in het laatste kwartaal nog aan te werven.

Volgens onderzoek van de HR-dienstverlener SD Worx, dat in oktober werd uitgevoerd bij 924 kmo’s in België, verwacht een op vier kmo's nog aanwervingen in het lopende kwartaal. Het vorige kwartaal had nog een op drie kmo’s aanwervingsplannen. In Wallonië blijven de tewerkstellingsverwachtingen ongeveer stabiel.
Ook voor 2012 zijn de verwachtingen minder rooskleurig. Slechts een kwart van de kmo’s verwacht dat het tewerkstellingsniveau eind 2012 hoger zal liggen dan nu, tien procent verwacht een afname.
Kleine kmo’s werven nauwelijks aan dit kwartaal, terwijl 66 procent van de bedrijven met 50 tot 100 werknemers eraan denken om aan te werven. Vooral bedrijven uit de secundaire sector hebben aanwervingsplannen.

Voltijds


Maar er is ook goed nieuws. Kmo’s die wensen aan te werven, hebben vooral voltijdse jobs in de aanbieding: 79,2 procent heeft voltijdse vacatures en 29,2 procent heeft (ook) deeltijdse vacatures. In 82 procent van de gevallen gaat het om een contract van onbepaalde duur. Bijna een vijfde van de kmo’s zoekt extra personeel om hun activiteiten te kunnen uitbreiden.
Kmo’s zoeken vooral midden- tot hooggeschoolde bedienden. De voorkeur gaat daarbij naar personen met maximaal vijf jaar ervaring. Toch denkt 31 procent van de bedrijven laaggeschoolden aan te werven.
Bijna de helft van de kmo’s verwacht moeilijkheden bij het invullen van vacatures. Die vrees is overigens terecht. Meer dan de helft van de kmo’s (58%) heeft momenteel al openstaande vacatures die moeilijk ingevuld geraken.

Bron: SD Worx

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen