< Terug naar overzicht

Vlaamse jongeren: "Vooral vrouwen zorgen voor de kinderen"

Vlaamse jongeren willen later fulltime werken. Eenmaal er kinderen zijn, is het in de eerste plaats aan de moeder om een dag of meer thuis te blijven. Dat bevestigen zowel jongens als meisjes die deelnamen aan een onderzoek aan de Arteveldehogeschool.

Uit het onderzoek blijkt dat Vlaamse jongeren een traditionele toekomstvisie hebben op de verhouding werk-huishouden-zorg. Het merendeel van de jongens wil eenmaal ze kinderen hebben, voltijds blijven werken. Ze verwachten dat hun vrouw of vriendin dat niet zal doen. De meisjes beamen deze resultaten, zowel wat betreft zichzelf als hun partner.

Dit verkennend onderzoek werd uitgevoerd door de vakgroep pedagogiek in de opleiding bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studenten uit deze opleiding bevroegen 277 leerlingen tussen 12 en 18 jaar.

Verschil met Nederland


Vorig jaar werden Nederlandse jongeren over hetzelfde thema bevraagd. Bij onze noorderburen bleken zowel meisjes als jongens minder dan in Vlaanderen van plan om voltijds te blijven werken eenmaal ze kinderen hebben.

Dit is mogelijk te verklaren door een ander maatschappijbeeld naargelang de regio, maar misschien ook omdat beide onderzoeken met een jaar verschil werden uitgevoerd. Andere onderzoeken wijzen op een dalend optimisme over de toekomst. Het kan zijn dat dit zich vertaalt in een besef dat men meer zal moeten werken. Gezien de vergrijzing van de bevolking kan dit hoopgevend zijn.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen