< Terug naar overzicht

Vlaamse bouwbedrijven zoeken ingenieurs in het buitenland

De Vlaamse bouwsector kampt met een nijpend tekort aan ingenieurs. Jaarlijks studeren in Vlaanderen nog slechts een 100-tal burgerlijk ingenieurs bouwkunde en ongeveer 260 industriële ingenieurs bouwkunde af. Maar alleen al de Vlaamse bouwbedrijven hebben per jaar zo’n 800 technische hoger geschoolde bouwkundigen nodig.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) trekt aan de alarmbel. Doordat het aantal afgestudeerde ingenieurs zo laag blijft, gaan bouwbedrijven nu ook ingenieurs in het buitenland rekruteren.

Bouwbedrijven hebben jaarlijks ongeveer 800 technisch hoger geschoolde bouwkundigen nodig. Alles samen leveren VUB, UGent en de KU Leuven samen op jaarbasis nog slechts een honderdtal ingenieurs bouwkunde af.

Daarnaast rekruteren bouwbedrijven ook afgestudeerden uit studierichtingen zoals elektriciteit, elektromechanica en mechanica, maar daarnaast zijn er de studie- en architectenbureaus, immobiliënbedrijven en openbare besturen die bouwingenieurs nodig hebben. In de Vlaamse bouwcluster bestaat dus een schrijnend tekort aan bouwingenieurs.

Het enige lichtpunt in België is de fors toegenomen uitstroom van professionele bachelors bouw. Het aantal afgestudeerde professionele bachelors bouw is van 2004 tot 2011 nagenoeg verdrievoudigd. De professionele bachelors bouw zijn van groot belang voor het middenkader van de bouwbedrijven.

Bron: Knack

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen