< Terug naar overzicht

Vlaamse bedrijven krijgen streefcijfers voor 50-plussers

In het Vlaamse loopbaanakkoord dat de Vlaamse werknemers- en werkgeversorganisaties voorbereiden, ligt de nadruk niet alleen op de plichten van werklozen, maar ook op de plichten van werkgevers.

De leeftijd om oudere werklozen te activeren, steeg de voorbije jaren van 52 naar 55, nu stijgt die tot 58 jaar. Daarnaast worden ook streefcijfers vastgelegd over het aantal 50-plussers dat bedrijven moeten aanwerven.

“Activering van 50-plussers, dat is allemaal goed en wel, maar de bedrijven moeten ze ook willen aanwerven”, reageert Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV. De streefcijfers zullen worden vastgelegd in samenwerking met de VDAB. Bovendien kunnen bedrijven die 50-plussers aanwerven, aanspraak maken op een premie.

“Het is dus fout het ontwerp van loopbaanakkoord te lezen als een strengere aanpak van werklozen,” zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, die mee over het akkoord onderhandelde. “Terwijl het federale regeerakkoord de nadruk legt op het sanctioneren van werkzoekenden, willen wij dat het Vlaams loopbaanakkoord inzet op een positieve begeleiding, niet alleen van ouderen, maar ook van jongeren. Op begeleiding op maat én op het mogelijk maken van langer werken, eerder dan het blind verplichten en sanctioneren.”

Niet alleen rond oudere werklozen zijn afspraken gemaakt. Veel aandacht in het akkoord gaat ook naar de jongeren die zonder diploma op de arbeidsmarkt terechtkomen. Die komen nu vaak in tijdelijke jobs terecht. Het is de bedoeling dat de VDAB die voortaan 'oppikt' en begeleidt naar duurzamer werk.

Tegelijkertijd hopen de sociale partners afspraken te maken met het onderwijs, door bijvoorbeeld met een aangepast spijbelplan meer jongeren uitzicht op een diploma te bieden.

Bron: ABVV/ACV/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen