< Terug naar overzicht

Vlaams werkgelegenheidsakkoord: onvoldoende geld beschikbaar

Op woensdag 5 februari 2003 schatte de Vlaamse regering de kosten van het werkgelegenheidsakkoord 2003-2004 op minder dan 75 miljoen euro. Maar het ging om een voorlopige raming, zo werd er bij gezegd. Een paar dagen later werd al duidelijk dat de prijs hoger zou liggen. Gedurende het weekend werd dan een bedrag van 150 miljoen euro gelanceerd. En dat kan de Vlaamse overheid niet betalen. Exit werkgelegenheidsakkoord? Feit is dat dit verhaal een weinig serieuze indruk maakt.

De regeringsbeslissing over het werkgelegenheidsakkoord – dat in de overlegfase tussen werkgevers en vakbonden al moeilijk tot stand kwam – was oorspronkelijk gepland voor 31 januari, maar werd verscheidene keren verschoven. Het “evenwichtig compromis” – Vlaams minister van Werkgelegenheid Landuyt noemde het zelfs eens “perfect paars-groen” – valt dus veel te duur uit voor de regering-Dewael. Het combineert immers lastenverlagingen voor bedrijven met werknemersgerichte maatregelen (zoals extra kinderopvang, verlenging van het tijdskrediet, opleidings- en loopbaanbegeleidingscheques).

De enige uitweg uit de impasse lijkt het fors terugschroeven van de afspraken die de sociale gesprekspartners maakten, maar uit de eerste reacties van zowel vakbonden als werkgeversfederaties valt op te maken dat dit geen sinecure wordt. De messen worden weer lichtjes geslepen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen