< Terug naar overzicht

Vijftigplussers bijna nergens welkom

Belgische bedrijven zijn niet meteen van plan het probleem van de vergrijzing te helpen oplossen, het Generatiepact ten spijt. Amper 30% van de Belgische bedrijven ziet nog een rol weggelegd voor vijftigplussers en slechts een minderheid van 20% geeft bij selectie voorrang aan werknemers die ouder zijn dan 50 jaar.

Dit blijkt uit een marktonderzoek bij 700 Belgische bedrijven in opdracht van Vedior Senior Careers, een afdeling van Vedior Interim die zich specifiek tot vijftigplussers richt. Het onderzoek peilde naar de tewerkstellingskansen van deze oudere werknemers. Een meerderheid van 60% van de ondervraagde HR-managers ziet voor vijftigplussers binnen hun bedrijf geen specifieke rol meer weggelegd. De voornaamste bezwaren – in de geest van de respondenten – zijn het geringe aanpassingsvermogen (27%) en de beperkte flexibiliteit (24%), inzetbaarheid (20%) en technische kennis (11%) van deze werknemers.

Oudere personeelsleden maken nog het meeste kans op een bediendefunctie (45%), vaak in de vorm van een contract van bepaalde duur (47%). Eén op drie respondenten (34%) stelt dat mannen een grotere kans maken dan vrouwen. Bedrijven die wel voor vijftigplussers kiezen doen dat omdat deze werknemers een grotere algemene kennis hebben dan jongere werknemers (63,5%), loyaler zijn (53%), over een hogere technische kennis beschikken (53%) en betrouwbaarder zijn (40%).

Opvallend gegeven in het onderzoek is dat nog altijd 40% van de bedrijven een groei van het brugpensioen verwacht, ondanks het Generatiepact. Bij grote bedrijven is dat de mening van meer dan de helft (51%) van de ondervraagde HR-managers. Tegelijk vindt 50% dat het brugpensioen verder moet afgebouwd worden. De meerderheid van de ondervraagden vindt ook dat bijkomende overheidsmaatregelen noodzakelijk zijn om vijftigers langer aan het werk te houden of opnieuw aan te werven. Slechts 20% noemt de huidige maatregelen voldoende. De meest populaire maatregel is een structurele loonlastenvermindering (70%), gevolgd door een financiële tussenkomst voor opleiding en begeleiding (64%) en extra middelen bij outplacement (60%). Verplichte aanwervingsquota worden door de overgrote meerderheid (85%) afgewezen.

Er is in ieder geval nog een grote mentaliteitsverandering nodig vooraleer de oudere werknemer volop kansen zal krijgen. Op dit moment wordt hij vooral benut als oplossing voor tijdelijke rekruteringsproblemen of zet men hem in als antwoord op een gebrek aan specifieke kennis en vaardigheden. Tewerkstellingsformules waarbij vijftigplussers worden aangeworven om hun specifieke knowhow, zijn bijvoorbeeld erg in trek (71%). Vaak worden vijftigplussers ook ingeschakeld in afwachting van een definitieve aanwerving (69%), voor het geven van een opleiding of als mentor (68%) en bij pieken en in onverwachte omstandigheden (58%). Ondanks het feit dat de ondervraagde HR-managers vijftigplussers hoger inschatten op het vlak van algemene en technische kennis en hen meer loyaal en betrouwbaar vinden, is de bereidheid tot aanwerving laag.


 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen