< Terug naar overzicht

Vijftigplusser heeft meer verantwoordelijkheidszin

Eén op drie 55-plussers (33%) geeft het werk voorrang op het privé-leven. Bij de jongeren doet minder dan één op zes (15%) dat. Voor ouderen is de verantwoordelijkheid in het werk de belangrijkste drijfveer om te blijven werken. Ze zijn minder tevreden over de relatie met hun collega’s, de directe chef en het algemeen management. Dat blijkt uit een studie van SD Worx bij 3500 Belgische werknemers. Overigens wil 65% van de werknemers voor zijn 60ste op pensioen.

SD Worx onderzocht de tevredenheid van werknemers op vier vlakken: de financiële vergoeding en voordelen, de relatie met de collega’s, het evenwicht tussen werk en vrije tijd en de verantwoordelijkheid die men draagt in de job. Oudere werknemers blijken met een algemene tevredenheidscore van 5,62 op 10 niet erg enthousiast te zijn over het werk, al is het verschil met de jonge werknemers niet zo groot (6,19). De helft van de ouderen (51%) vindt dat zijn werk niet naar waarde wordt geschat. Vijftigplussers uiten zich weinig tevreden over de mogelijkheid hun kennis en ervaring te delen (score van 6,45 op 10). Dreigt belangrijke kennis verloren te gaan?

Opvallend is dat bij werknemers die jonger zijn dan 30 jaar, de hoogte van het loon, de relatie met de collega’s en het evenwicht tussen werk en privé-leven meer van belang zijn dan bij oudere werknemers. Ze verbinden aan het belang van die factoren een score tussen 8,5 en 8,6 op 10, bij 50-plussers ligt dat op maximaal 8,2 (relatie collega’s). Bij oudere werknemers draait het om de verantwoordelijkheden die ze dragen in de job (8,3), meer dan om alle andere aspecten van het werk. Bij de jongeren is deze factor het minst doorslaggevend.

Eén op drie 55-plussers (33%) geeft het werk voorrang op het privé-leven, tegenover één op zes (15%) bij de jongeren. De ontevredenheid van oudere personeelsleden tast hun plichtsbesef niet aan. Er is nood aan een leeftijdsbewust personeelsbeleid, besluiten de onderzoekers.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen