< Terug naar overzicht

Vijfde maand op rij stijging werkloosheid

Voor de vijfde maand op rij stijgt de werkloosheid in Vlaanderen. Deze keer met 18,3 procent of 29.649 werkzoekenden. Dat blijkt uit de VDAB-werkzoekendencijfers. Vooral bij de mannen en jongeren gaat het in de huidige economische omstandigheden erg slecht.

Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (foto) sluit zich aan bij het standpunt van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid vorige week om te blijven investeren in opleiding en begeleiding, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen.
“De stijging van het aantal aanvragen voor de tewerkstellingspremie voor vijftigplussers bewijst dat een actieve aanpak, gericht op bepaalde doelgroepen, ook ‘tegen de stroom in’ succes kan hebben", aldus de minister.

De cijfers


De Vlaamse werkzoekendencijfers van maart weerspiegelen de economische inzinking. Afgelopen maand steeg het aantal werkzoekenden met 18,3 procent. Dat is de vierde stevige stijging op rij. Net als de voorgaande maanden blijft de crisis grote impact hebben op vooral mannen (+ 30,5 procent) en jongeren (+3 5,5 procent).
Ook in regio’s met meer industriële sectoren blijft de stijging aanhouden. In Limburg stijgt het aantal werkzoekenden met 24,1 procent, in West-Vlaanderen met 22,3 procent.
De stijging bij de vrouwen blijft net als de voorgaande maanden relatief binnen de perken (+7,3 procent), al valt ook hier een extra stijging te noteren. Ook in de groep van oudere werkzoekenden is de stijging minder uitgesproken (+6,4 procent).
Minister Frank Vandenbroucke: “Het zijn economisch erg harde tijden, daar bestaat geen twijfel over. We merken dat aan deze grote stijging van het aantal werkzoekenden, aan de stijging van de tijdelijke werkloosheid, maar ook aan de interesse voor de nieuwe Vlaamse overbruggingspremie.”

Investeren in vorming


De Hoge Raad gaf aan dat er verder geïnvesteerd moet worden in opleiding en begeleiding en dat we de kwetsbare groepen in tijden van economische terugval extra moeten ondersteunen.
Minister Vandenbroucke: “We waren daar al sterk mee bezig voor de crisis, zaak is nu door te zetten en te versterken met gerichte maatregelen: de versterking van de tewerkstellingspremie voor vijftigplussers, 10 miljoen euro extra voor opleidingen in sectoren, de uitbreiding van het jeugdwerkplan, de bijkomende inspanningen die we doen in het kader van herstructureringen (extra sociale interventieadviseurs, opleiding voor werknemers die tijdelijk werkloos zijn, de opvang van ontslagen tijdelijke werknemers) en ten slotte de overbruggingspremie.”
Die maatregelen worden alvast duidelijk opgepikt door de markt. Zo blijkt onder andere uit de recentste cijfers van de (verhoogde) tewerkstellingspremie voor vijftigplussers. In de eerste drie maanden van 2009 waren er 1176 aanvragen, dit gaat over nieuwe aanwervingen. Dat is een stijging van 19,6 procent ten opzichte van vorig jaar, toen het economisch nog een pak beter ging. Vanaf 15 april start een systematisch begeleidingsaanbod voor vijftigplussers.

Overbruggingspremie succes


Ook de overbruggingspremie lijkt een instrument te worden waar bedrijven een antwoord in zoeken. Twee weken na de goedkeuring hebben al 34 bedrijven interesse getoond om in het systeem te stappen. Samen zijn ze goed voor – potentieel – 1400 premies.

Bron: persbericht Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen