< Terug naar overzicht

Vierdagenweek is kostenbesparend

Een jaar geleden besloot de Amerikaanse staat Utah over te stappen naar een vierdagenweek omwille van de torenhoge energieprijzen. Nu kunnen de eerste conclusies worden getrokken, ook op HR-vlak.

Vorig jaar berichtte HR Square nog over de drastische maatregel van de staat Utah. Het was de eerste staat in Amerika die omwille van de uit de pan swingende energieprijzen de vierdagenweek invoerde. De beleidmakers beslisten toen dat op vrijdagen een derde van de overheidsgebouwen gesloten zou blijven, goed voor een veel goedkopere energiefactuur.

Zelfde aantal uren werk, zelfde loon


Sinds augustus 2008 kunnen de inwoners van de staat tussen 7 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds terecht bij alle overheidsdiensten. Deze uurregeling geldt enkel van maandag tot donderdag. Op vrijdag zijn de (administratieve) overheidsdiensten gesloten, met uitzondering van de essentiële publieke diensten.
Werknemers worden niet gekort op salaris, maar ook niet op werkuren. De 40-urenwerkweek blijft in stand door simpelweg vier dagen per week eerder te beginnen en langer te blijven. Zo hoeven op vrijdag werknemers niet te reizen en kantoren niet verwarmd of gekoeld te worden.

Meer voordelen dan verwacht


Na twaalf maanden resulteerde dit in de volgende cijfers: een verlaging van de energierekening van 13 procent en een besparing van zes miljoen dollar op benzinekosten. De staat Utah stoot bovendien 12 duizend ton minder broeikasgassen uit door de maatregel.
De voordelen zijn duidelijk: minder vervuiling, lagere energiekosten. Maar het nieuwe werkrooster van de overheid kent meer meevallers. Door de langere openingstijden hoeven burgers voor een bezoek aan een overheidsgebouw niet langer vrij te nemen van hun werk. Ook dat is een besparing.
Ook de verwachte burn-outs zijn uitgebleven. Er waren zelfs minder ziekmeldingen en werknemers geven aan hun ‘vrije’ dag veelal sportend door te brengen. 82 procent van de werknemers zegt dan ook het nieuwe rooster te willen handhaven.
Het is nu wachten op steden en gemeenten die Utah’s voorbeeld willen volgen.

Neemt u als personeelsverantwoordelijke gelijkaardige initiatieven in uw onderneming, stad of gemeente? Laat het ons weten en kom aan bod in HR Square! Mail naar redactie@hrsquare.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen