< Terug naar overzicht

Verwachte pensioenleeftijd stijgt van 60 naar 62 jaar

Op dit moment verwachten werknemers dat ze gemiddeld op de leeftijd van 62 jaar pensioengerechtigd zullen zijn. In 2003 dacht de Belg nog op zijn 60ste het werk te kunnen staken. Het gaat om pure realiteitszin en niet om een wensdroom, want onze landgenoten willen nog altijd liever op hun 56 jaar stoppen. Dat was drie jaar geleden ook al zo.

De berekening van de verwachte en gewenste pensioenleeftijd komt van het sociaal secretariaat SD Worx, dat 3000 werknemers enquêteerde. Opvallend is dat de kennis van de respondenten van het Generatiepact invloed heeft op hun voorspellingen in verband met de verwachte pensioenleeftijd. Personen die nog nooit van het pact gehoord hebben (10%), voorspellen op 60 jaar op pensioen te kunnen gaan. Wie al wel eens ‘iets opgevangen heeft’ over dit Generatiepact maar er verder weinig over weet (56%), vreest pas op 65 jaar een punt achter zijn loopbaan te kunnen zetten. De ‘kenners’ van het akkoord, zij die de problematiek van nabij volgen (34%), geven een preciezere voorspelling, die soms rekening houdt met hun eigen specifiek beroep, binnen hun eigen sector. De mediaan ligt voor deze groep op 61 jaar.

De cijfers doen vermoeden dat het Generatiepact bij werknemers de angst inboezemt dat ze erg lang aan de slag moeten blijven, maar dat betere kennis erover deze angst wegneemt. Toch staat 43% van degenen die al van het Generatiepact gehoord hebben er negatief tegenover. Een minderheid van 28% reageert positief en het laat 30% van de respondenten onverschillig. Het is niet duidelijk of de ontevreden respondenten in deze impliciet hun ongenoegen uiten over het besef dat de economie hen noodzaakt langer te werken, dan wel of ze de concrete maatregelen uit het pact afkeuren. Door de vraagstelling van SD (“Hoe staat u tegenover het Generatiepact?”) is daarover geen uitsluitsel te geven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen