< Terug naar overzicht

Vertrouwen in arbeidsmarkt daalt

Niet alleen het vertrouwen van werkgevers in de economie daalt, ook dat van werknemers heeft een knauw gekregen. Daardoor blijven werknemers langer op hun stoel zitten.

Dit blijkt uit de Jobat Employment Monitor. Zowel bij werkgevers als werknemers is het vertrouwen in de economie en de arbeidsmarkt tijdens de voorbije twee kwartalen gedaald.
Zowat 39 procent van de werknemers denkt dat de Belgische economische situatie de komende zes maanden zal verslechteren. Van de werkgevers denkt 37 procent dat. Voor beide groepen is dit bijna een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal. De perceptie van de arbeidsmarkt is quasi identiek.
De onzekerheid zet een rem op het sollicitatiegedrag. De voorbije drie maanden hebben 8 op de 10 werknemers geen enkele actie ondernomen. Tijdens het eerste kwartaal van 2011 was dat slechts 7 op 10.
Ook de intentie tot solliciteren daalt merkbaar. Bijna 9 op 10 werknemers zeggen het volgende halfjaar niet op zoek te zullen gaan naar een andere job, opnieuw een significante stijging ten opzichte van het begin van het jaar.
Intussen kampt 35 procent van de ondervraagde werkgevers met niet ingevulde functies en stijgt het aantal werkgevers dat op korte termijn aanwervingen plant van 23 naar 27 procent. In combinatie met minder mobiele werknemers zorgt dat voor een extra krappe arbeidsmarkt.
Er is wel een lichtpunt. Het vertrouwen in het eigen bedrijf en de eigen werkgever blijft min of meer stabiel.

Bron: Jobat

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen