< Terug naar overzicht

Verliest HRM geloofwaardigheid?

“Het lééft sterk op de werkvloer: wij zijn een pure kostenfactor.” Dat zei professor Luc Derijcke (UAMS) in zijn lezing tijdens de viering van 35 jaar Personnel Managers Club. In zo’n klimaat dreigt HRM zijn geloofwaardigheid te verliezen. Klopt dat?

“In de bedrijven groeit een enorme kloof tussen een kleine loyale elite en de grote groep uitvoerders. Dat is een gevolg van de vele harde herstructureringen, maar ook van de graaicultuur en het narcisme van heel wat CEO’s. Op die manier heeft het topmanagement zijn geloofwaardigheid kwijtgespeeld. De CEO’s geven weliswaar ronkende slogans ten beste over medewerkers die hun voornaamste kapitaal zijn, maar in de praktijk merkt dat belangrijkste kapitaal dat het niet mag meedelen in de ontzettend hoge lonen en bonussen. Bovendien wordt er almaar gesnoeid in dat kapitaal en wordt het onder druk gezet”, merkt professor Luc Derijcke (Universiteit Antwerpen Management School) op.

Op de werkvloer voelen de mensen zich machteloos. “De sociaaleconomische bekommernis van decennia geleden mag dan wel weggehoond worden als plat paternalisme, het zorgde wel voor een warme werkplek. Nu zijn er ongetwijfeld betere arbeidsvoorwaarden, de veiligheid is sterk verbeterd en de organisatie loopt beter geolied, maar alles voelt wel veel kouder aan dan vroeger”, aldus Derijcke.

Door die kilte en de vele ingrepen met de botte bijl wordt de personeelsfunctie almaar meer gezien als een harde, zakelijke activiteit. De sociale boekhouders van weleer zijn gewoon boekhouders geworden, zo wordt her en der geklaagd. Ooit werd HRM nog onthaald als een beloftevolle brug tussen management en personeel. Vandaag lijkt dat nieuwe geloof van zijn sokkel te vallen.

Delen van de lezing en toelichtingen vindt u in HR Square nr. 49 (oktober), die eerstdaags van de persen rolt. Lééft die opvatting inderdaad? Laten we die vraag verdelen in drie punten:“Het lééft sterk op de werkvloer: wij zijn een pure kostenfactor.”
“In de bedrijven groeit een enorme kloof tussen een kleine loyale elite en de grote groep uitvoerders.”
“De personeelsfunctie wordt almaar meer gezien als een harde, zakelijke activiteit. De sociale boekhouders van weleer zijn gewoon boekhouders geworden.”

Kortom, wordt HRM vandaag sceptischer dan ooit bekeken? En strookt die perceptie met de realiteit? Verliest HRM zijn geloofwaardigheid?


Laat het ons weten! Uw contact: luc.de.decker@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen