< Terug naar overzicht

Verlenging van de kinderbijslag voor jonge werkzoekenden

Jonge werkzoekenden die nog geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering kunnen tot drie maanden langer kinderbijslag krijgen. De wachttijd voor schoolverlaters is immers ook met drie maanden verlengd.

Dat heeft Philippe Courard, staatssecretaris voor Gezinnen, beslist. De betaling van de kinderbijslagen met drie maanden worden verlengd voor jonge werkzoekenden tijdens de periode van de instapstage. Deze maatregel moet jonge werkzoekenden toelaten verder hun kinderbijslag te ontvangen zolang ze geen loon of werkloosheidsuitkering krijgen. De voorwaarden voor de toekenning van de kinderbijslagen blijven dezelfde.

Sinds 1 januari 2012 is de wachttijd voor schoolverlaters omgezet in een beroepsinschakelingstijd en verlengd van negen tot twaalf maanden. Hierdoor ontstond een discrepantie tussen de regels inzake werkloosheidsuitkeringen en die met betrekking tot de kinderbijslag. Deze laatste voorzag tot nu toe de toekenning van kinderbijslag tijdens maximaal zes of negen maanden, afhankelijk van de leeftijd van de jongeren.

Om deze discrepantie weg te werken, heeft de staatssecretaris via een Koninklijk Besluit een wijziging doorgevoerd en dat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012. Voortaan wordt de kinderbijslag behouden tijdens de periode van twaalf maanden van de instapstage.

“Jongeren tijdens de periode van de instapstage moeten kunnen rekenen op de uitbetaling van hun kinderbijslag tot op het einde van hun stage van twaalf maanden. Dit is sociaal rechtvaardig. Laat ons niet vergeten dat deze kinderbijslagen essentieel zijn, zelf van levensbelang voor families die leven in een precaire situatie”, zegt Courard.

Ongeveer 10.300 jonge werkzoekenden ontvangen momenteel kinderbijslag in België. Voor de uitbreiding van de betaling tot 12 maanden is in de begroting van 2012 ongeveer 6.5 miljoen euro voorzien.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen