< Terug naar overzicht

Verhuizen? Dan liever in de file!

Uit onderzoek van het Nederlandse blad Management Team blijkt dat managers liever in de dagelijkse file staan dan dat ze moeten verhuizen voor hun baan. Thuiswerken zal daar weinig aan veranderen. Tenzij de portemonnee wordt getrokken.

Uit onderzoek onder het lezerspanel van Management Team blijkt dat 83% van de managers met de auto naar het werk reist. Belangrijkste redenen: snelheid (61%) en gemak (48%). Irritant zijn natuurlijk de files. Meer dan de helft (54%) van de managers staat wel eens in de file en 44% wordt erdoor belemmerd in het werk. Het kost de manager tijd, hij komt te laat voor afspraken en raakt gestresseerd. Een enkeling geeft aan dat de files hem carrièrekansen kosten of dat de files zijn werktijden bepalen in plaats van zijn agenda.

Verhuizen lijkt in ieder geval niet de oplossing te zijn voor deze problemen: 47% van de managers staat liever in de file dan te moeten verhuizen voor zijn baan.

Meer thuiswerken is wel populair onder managers. Acht op de tien managers werkt wel eens van thuis uit, terwijl 68% zelfs denkt dat thuiswerken het fileprobleem kan oplossen. Maar over dat laatste zijn de meningen verdeeld.

Management Team tekende de mening op van Erik Verhoef, hoogleraar Ruimtelijke Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Thuiswerken zorgt niet voor een veel lagere filedruk. Net als bij de aanleg van extra asfalt, ontstaat er in eerste instantie meer ruimte op de weg, maar die wordt uiteindelijk weer door andere weggebruikers opgevuld. Daar zijn twee oorzaken voor. Ten eerste zullen mensen hun vertrektijden gaan aanpassen als de files afnemen. Ze gaan weer tijdens het spitsuur rijden, bijvoorbeeld. Ten tweede zal de prikkel verdwijnen om dichter bij het werk te gaan wonen.”

Het gevolg is dat de situatie weinig verandert. Om dat te voorkomen, moet thuiswerken een klein zetje krijgen, bijvoorbeeld door het vrijwillige aspect te verkleinen. Thuiswerken fiscaal aantrekkelijker maken, door mensen een bonus te geven als ze thuiswerken en te straffen als ze in de auto stappen, lijkt een te overwegen optie.


Resultaten van het MT Onderzoek Files & thuiswerken:54% staat wel eens in de file
60% staat tussen de 0 en 5 uur per week in de file, 31% minder dan 10 uur, 9% tussen de 10 en 20 uur
60% zegt dat het fileprobleem invloed heeft op de baankeuze
81% werkt wel eens thuis, vrijdag is de favoriete dag
26% houdt als manager geen rekening met files
63% biedt flexibele werktijden aan
83% handelt zakelijke telefoontjes af in de file

Bron: Management Team

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen