< Terug naar overzicht

Verband tussen werkloosheid en vroegtijdig overlijden

Werklozen lopen een verhoogd risico om vroeg te sterven. Ander onderzoek toont dan weer aan dat wie langer wil leven, ook hard moet werken.

Werkloosheid verhoogt het risico op een vroegtijdige dood met 63 procent, zo blijkt uit onderzoek van de McGill University in Montreal. Een verklaring voor de resultaten is dat werklozen doorgaans meer stress hebben en een lagere sociale en economische status.

Volgens Eran Shor, professor Sociologie aan de McGill University, geeft de werkloosheid soms aanleiding tot een aantal ongezonde praktijken, zoals roken, drinken en minder gezond eten.

Deze bevindingen sluiten aan bij ander Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat wie langer wil leven, ook harder moet werken. Sinds 1931 volgde psycholoog Lewis Terman, verbonden aan de universiteit van Stanford, 1528 Amerikanen. Uit de resultaten blijkt dat de personen met een succesvolle carrière het langst geleefd hebben. Vooral wie na zijn zeventigste nog aan de slag was, werd erg oud.

Mensen die vaak van job veranderden en weinig vooruitgang boekten, leefden opvallend minder lang.

“Iedereen gelooft dat weinig stress, niet te hard werken, vroeg met pensioen gaan en vaak gaan golfen de sleutels zijn tot een lang leven. Maar het zijn deze eigenschappen, die we juist niet terugvonden bij de mensen die het langst leefden”, zegt Howard Friedman, die het onderzoek voortzette nadat Terman op 79-jarige leeftijd overleed in 1956. Terman is vooral gekend als ontwerper van de Stanford-Binet IQ-test.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen