< Terug naar overzicht

Verband tussen huwelijk en glazen plafond

Mannen in een traditioneel huwelijk, met een vrouw thuis in het huishouden, hebben vaker een negatieve kijk op vrouwen op de werkvloer.

Bent u getrouwd met een huisvrouw, dan kan dat uw kijk op uw vrouwelijke collega's, baas of werknemers beïnvloeden. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. “We laveren allemaal tussen thuis en werk, en brengen onze emotionele bagage en houding mee”, schrijft professor Sreedhari Desai van de universiteiten van Utah en Harvard.

De onderzoekster ondervroeg 718 getrouwde mannen over hun houding tegenover vrouwen op het werk. Daaruit bleek dat er een opvallend verschil was tussen mannen die getrouwd waren met een huisvrouw en mannen in wat de onderzoekers ‘moderne huwelijken' noemen, huwelijken waarbij allebei de partners uit werken gaan en die het huishoudelijk werk min of meer verdelen.

De mannen in een traditioneel huwelijk zagen de aanwezigheid van vrouwen op de werkvloer ongunstig. Ze stelden dat organisaties waar veel vrouwen werkten, minder goed functioneerden en vonden organisaties die door vrouwen geleid worden minder aantrekkelijk. Bovendien ontzegden ze uitstekend gekwalificeerde vrouwen vaker een promotie.

Al bestaat er binnen de groep traditionele mannen veel variatie in hun houding tegenover vrouwen.

Desai ziet hierin één van de verklaringen voor het glazen plafond. “Mannen in traditionele huwelijken bieden misschien wel weerstand aan de genderrevolutie op de werkvloer. Zeker omdat we hebben gezien dat ze vaak op invloedrijke en goed betaalde posities zitten. En neen, deze mannen zijn niet openlijk seksistisch, hun vooroordelen zijn vaak impliciet. Ze zijn zich er zelfs niet altijd van bewust.”

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen