< Terug naar overzicht

Veranderingsmanagement moet stress en conflict verhinderen

Bedrijven zijn niet in staat om op een goede manier veranderingen in het beleid op te vangen en dat veroorzaakt stress, pesterijen en conflict op de werkvloer. Die waarheid gaat althans op in het Verenigd Koninkrijk en volgens een onderzoek van Roffey Park, een organisatie voor opleiding en onderzoek.

Het onderzoek is gebaseerd op een bevraging bij 600 managers in het Verenigd Koninkrijk. De bevindingen hebben dit jaar vooral betrekking op organisatieverandering en -cultuur, op de werknemersdeal en op delokalisatie. Onder de respondenten-managers had 92% de jongste twee jaar te kampen met organisatieveranderingen. In 2004 nam ook downsizing (35% van de ondernemingen) en delokalisatie toe (43% van de multinationals verplaatste een deel van de productie naar lagelonenlanden).


Veranderingen brengen spanningen met zich mee: 78% van de managers lijdt aan werkstress door een toename van het werkvolume of door een gebrek aan tijd of aan steun en 34% voelt zich buiten spel gezet. Een kwart zegt het vertrouwen in de bedrijfsleiders te zijn verloren. Conflicten nemen ook toe: 46% van de organisaties worstelde er de afgelopen twee jaar mee.


Langer werken is voor managers (83%) de regel geworden. Eén derde zegt 11 tot 15 uren extra te werken, 9% klopt zelfs meer dan 15 overuren. Het vertrouwen in HRM is niet groot: 46% van de managers vindt dat de afdeling geloofwaardigheid mist.


Veranderingen brengen gelukkig niet enkel kommer en kwel. De helft van de ondernemingen voerde maatregelen in om het welbevinden op de werkvloer te bevorderen en 49% van de managers stelt dat de organisatieveranderingen tot nieuwe kansen hebben geleid. Meer nog: 42% is zelfs enthousiast over de nieuwe koers.


De uitdagingen van een onderneming zijn volgens het rapport een goed veranderingsmanagement, rekrutering en behoud van sleutelfiguren in het bedrijf, focus op de kernbusiness, snijden in de kosten, de concurrentie voor zijn en in orde zijn met de toenemende regels en wetten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen