< Terug naar overzicht

Vedior opent kinderdagverblijf

Het Berenhuisje. Die naam gaat de geschiedenis in als het eerste kinderopvangcentrum dat op initiatief van een uitzendkantoor beheerd wordt. Vedior Interim geeft er voorrang aan de personeelsleden en uitzendkrachten van farmaceutisch bedrijf Alcon in Puurs.

Het Berenhuisje bestaat al langer, maar begint op woensdag 12 oktober aan een tweede leven. Dan wordt het door burgemeester Koen Van den Heuvel van Puurs ingehuldigd als het eerste kinderopvangcentrum dat gerund wordt met ondersteuning van een uitzendkantoor. Het Berenhuisje biedt plaats aan 22 jonge snaken. De kinderen van werknemers en uitzendkrachten van Alcon genieten voorrang. Momenteel zijn acht plaatsen ingevuld.

Dat een uitzendbureau zich zo duidelijk voor kinderopvang engageert, is nieuw. De bal ging aan het rollen toen Vedior met de hulp van Kind en Gezin een analyse maakte van de vraag naar kinderopvang bij Alcon. Charlotte Peters van Vedior legt uit: “Alcon ondervond problemen bij de rekrutering van bedienden voor hogere functies omdat er in de buurt nauwelijks opvangplaatsen zijn voor jonge kinderen. In de omgeving van Puurs zijn er welgeteld twee onthaalouders en één kindercrèche.” Die ene kindercrèche is Het Berenhuisje, dat door financiële problemen bijna de deuren moest sluiten.

Eén plus één is twee, dacht men bij Vedior. Het uitzendkantoor hielp mee Het Berenhuisje financieel gezond maken en bood ook juridisch en logistiek ondersteuning. Peters: “De wet bepaalt dat er per zeven kinderen één opvangouder moet zijn. We hebben Het Berenhuisje aangeboden een Vedior-uitzendkracht voltijds mee in de crèche in te schakelen, zodat een grotere bezetting juridisch mogelijk wordt. Dat aanbod werd graag aanvaard.” De Vedior-medewerker vervult in de crèche een managementtaak. “Anders dan vroeger, richt Het Berenhuisje zich nu bij voorkeur op werknemers waarvan de kinderen elke dag kunnen komen. Zo blijven er geen plaatsen onbenut en wordt het financieel draagvlak groter”, verduidelijkt Peters.

In ruil voor de reddingsoperatie van Vedior krijgen de medewerkers van Alcon bij plaatsgebrek voorrang in de crèche. Ook uitzendkrachten die bij het bedrijf aan de slag gaan, kunnen op een oppas rekenen. Het Berenhuisje houdt altijd twee plaatsen vrij voor de kinderen van interimwerknemers. Uitzendkrachten van Alcon genieten opnieuw een voorkeursbehandeling. Toch is de crèche zeker geen persoonlijk bezit van Alcon. Charlotte Peters: “We hebben de financiële verantwoordelijkheid volledig op ons genomen. Dat laat Vedior toe om ook andere klanten in Het Berenhuisje te verwelkomen.”

Voor Karel De Cock, HR-manager van Alcon, is dit type projecten precies wat hij zoekt: “We willen graag gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden bieden, maar een kinderopvangcentrum in eigen huis nemen, vind ik dan weer te paternalistisch.” De Cock vreest dat een crèche in het bedrijf zelf de scheidingslijn tussen werk en privé-leven van de werknemers in gevaar blijft. Die zouden te lang doorwerken omdat de crèche toch niet meteen dichtgaat. Dat is ook voor de kinderen niet goed. Een externe crèche als Het Berenhuisje ontlast Alcon ook van vele zorgen: “De juridische, financiële en logistieke zorgen zijn voor Vedior, niet voor ons.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen