< Terug naar overzicht

VDAB Ontcijfert
De taal van de arbeidsmarkt

Ongeveer een vierde van de niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen heeft een andere moedertaal dan het Nederlands. Meer dan twee derde van hen begrijpt weinig of geen Nederlands, terwijl een goede kennis van het Nederlands net een belangrijke troef is in de zoektocht naar werk.

Is het noodzakelijk om Nederlands te kennen als men in Vlaanderen wil wonen of werken?

Deze vraag heeft de afgelopen maanden aanleiding gegeven tot verschillende scherpe polemieken. De VDAB kan en wil de discussie niet beslechten, maar levert wel de cijfers.Eind september 2007 was 77,6% van de niet-werkende werkzoekenden van thuis uit Nederlandstalig.
De belangrijkste groep niet-Nederlandstaligen zijn de Franstaligen (6,6%), op de voet gevolgd door werkzoekenden met het Arabisch, Berbers, Turks of Koerdisch als moedertaal (6,5%). De resterende groep werd ingedeeld in werkzoekenden met een andere West- of Zuid-Europese moedertaal (voornamelijk Engels, Spaans, Italiaans en Duits – 3,1%), een moedertaal uit het voormalige Oostblok (voornamelijk Russisch, Pools, Albanees en Tsjetsjeens – 2,6%) en werklozen met een andere niet-Europese moedertaal (3,6%).

Met de kennis van het Nederlands is het bij deze anderstalige werkzoekenden niet erg goed gesteld. Maar liefst 20,4% begrijpt geen Nederlands, 42,3% geeft aan slechts een beperkte kennis van het Nederlands te hebben. Respectievelijk 26% en 11,3% van deze groep geeft aan het Nederlands goed of zeer goed te beheersen. Bijgevolg begrijpt 62,7% van de anderstalige werkzoekenden, ofwel 14% van alle werkzoekenden, weinig of geen Nederlands.


Van de werkzoekenden van september 2007 werd nagegaan wie de daaropvolgende zes maanden op het einde van de maand aan het werk was.Voor de totale groep heeft 30,7% tijdens deze periode van zes maanden werk gevonden.
Bij de anderstaligen met een zeer goede kennis van het Nederlands bedroeg dit aandeel 35,7%, van de anderstaligen met goede kennis van het Nederlands had 30,3% werk gevonden.
Bij de anderstaligen met geen of beperkte kennis van het Nederlands bedroeg dit aandeel slechts 23,5%.
Ongeacht de moedertaal, neemt de kans om werk te vinden significant toe indien men het Nederlands vlot beheerst. Er blijkt weinig verschil te zijn tussen de kansen van een werkzoekende zonder kennis van het Nederlands en een werkzoekende met beperkte kennis van het Nederlands.

De VDAB besluit dat anderstaligen zonder kennis van het Nederlands niet kansloos zijn op de Vlaamse arbeidsmarkt. Ouder zijn dan vijftig, langer dan twee jaar zonder werk zitten of arbeidsgehandicapt zijn blijken de zoektocht naar werk veel sterker te bemoeilijken. Voldoende kennis van het Nederlands levert anderstaligen wel een duidelijke bonus op.


Bron: VDAB ontcijfert nr. 11, 10 juni 2008.


Meer weten over deze en vorige edities van de publicatie VDAB ontcijfert? Surf naar http://www.vdab.be/trends/ontcijfert/

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen