< Terug naar overzicht

VDAB en Forem werken samen met Franse tegenhanger

De Vlaamse en de Waalse arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB en Forem willen samen met hun Franse evenknie Pôle Emploi kantoren uitbaten in het grensgebied West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk.

De bedoeling is vanaf 2012 zoveel mogelijk Franse werkzoekenden aan te trekken naar vooral West-Vlaamse bedrijven, die bijna permanent op zoek zijn naar geschikte arbeidskrachten. In de eerste plaats gaat het om laaggeschoolden, hoewel er ook gemikt wordt op het aantrekken van hooggeschoolden.

De VDAB-kantoren langs de grens krijgen op korte termijn versterking van Noord-Franse en Waalse medewerkers. Vandaag bestaat er al één gemengd VDAB-Forem-kantoor in Moeskroen. En met succes.

Omdat Noord-Frankrijk relatief veel werkzoekenden heeft, wordt veel verwacht van de op til zijnde driehoekssamenwerking. In Frankrijk is de werkloosheidsvergoeding beperkt in de tijd, wat het zoeken naar nieuw werk bespoedigt.

Unizo noemt zichzelf de promotor van meer samenwerking tussen de drie partijen. “Daarom willen we een campagne in het leven roepen onder de noemer 'Vous êtes les bienvenus'”, zegt Axel Ronse van Unizo Zuid-West-Vlaanderen.

“Ook als het grensarbeidersstatuut vanaf 1 januari 2012 uitdooft voor nieuwe Franse rekruten op de Belgische arbeidsmarkt, blijven tal van voordelen bestaan, ook fiscaal en sociaal. Eén van die voordelen is dat Fransen in België vlugger een contract voor onbepaalde duur krijgen, terwijl ze in eigen land voortdurend aan het lijntje gehouden worden.”

Bron: Trends

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen