< Terug naar overzicht

VBO wil herziening van stakingsrecht

Naar aanleiding van de spoorstaking op woensdag 3 oktober herhaalt werkgeversorganisatie VBO haar pleidooi voor het invoeren van een minimale dienstverlening bij het openbaar vervoer. Het VBO wijst er bovendien op dat treinstakingen zoals die van woensdag het beste bewijs zijn dat ons stakingsrecht aan herziening toe is. Niet om het te beknotten, maar om het opnieuw te laten bijdragen tot een deugdzame sociale dialoog en een gezond sociaal klimaat.

Het VBO benadrukt dat staken het ultieme middel moet blijven. Nu wordt er gestaakt terwijl de gesprekken nog lopen. “Eerst staken, dan praten, blijkt meer en meer de praktijk te worden, terwijl het conform de geldende interprofessionele afspraken andersom moet zijn.”

De staking van gisteren is voor het VBO opnieuw een aanleiding om zijn pleidooi voor een regeling van minimale dienstverlening kracht bij te zetten.

Het VBO vraagt eveneens een evaluatie en een herziening van de huidige regels inzake het stakingsrecht. “Dit recht is immers niet absoluut. Er is nood aan een wettelijk kader voor het stakingsrecht met duidelijke voorwaarden, beperkingen en procedures. Dat kader ontbreekt vandaag. We moeten bekijken hoe stakers en vakbonden in dit verband meer kunnen worden geresponsabiliseerd”, zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen