< Terug naar overzicht

VBO betreurt “dreigementen vakbond”

Het VBO vroeg zich vorige week hardop af of de syndicale organisaties nog wel een interprofessioneel akkoord willen. Het maakt deze bedenking na “de heisa van de voorbije dagen en de dreigementen van de vakbonden”. Ondertussen zetten de sociale partners hun discours op een lager volume en lijken ze eindelijk te streven naar een akkoord.

De raad van bestuur van het VBO beloofde – net zoals de andere partijen trouwens – geen publieke uitspraken meer te doen over het sociaal overleg. Het VBO wenst een goed interprofessioneel akkoord dat ondernemerschap als motor van welvaart aanmoedigt in plaats van bemoeilijkt, dat jobs creëert en ze niet vernietigt en dat een duidelijk en sereen kader schept voor de sectorale onderhandelingen, zo luidt de officiële persmededeling. “De VBO-sectoren reageren in geen geval op de brief die, volgens de pers, het ABVV aan hen zou richten. Voor het interprofessioneel overleg geven ze hun mandaat aan het VBO en niet aan de vakbondscentrales”, besluit de Raad van Bestuur.


Nadat de voorbije weken zowel de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka (“loonstop”) en sommige toplui van de vakbonden (“desnoods loonsverhogingen afdwingen”) een klassiek robbertje vochten ten behoeve van de achterban, lijkt de speeltijd van het sociaal overleg nu voorbij. Op donderdag 2 december wordt er opnieuw vergaderd. Dan liggen de eisenbundels op tafel. Medio december volgen dan de ‘echte’ onderhandelingen over een globaal interprofessioneel akkoord.
De kans dat er een (bescheiden) interprofessioneel akkoord komt is groter dan de meeste media geloven. Men moet zich niet laten vangen door de rituelen die altijd aan de echte gesprekken voorafgaan. Zowel werkgeversorganisaties als vakbonden hebben er geen belang bij het centrale sociaal overleg op te blazen. Dat zou alleen maar hun politiek gewicht ondergraven. En tot meer onrust in de bedrijven leiden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen