< Terug naar overzicht

Vandenbroucke richt pijlen op ‘korte loopbaan’, maar mikt nog niet goed

Om de pensioenen en de gezondheidszorg te blijven betalen, moeten het werkgelegenheidsbeleid dringend veranderen. Vooral de ‘korte loopbaan’ moet volgens federaal minister van Werk Frank Vandenbroucke verdwijnen. Hij wil ook het zwartwerk en de sociale fraude aanpakken via een nieuw actieplan. De minister lijkt echter minder consequent te zijn dan tijdens de vorige legislatuur.


In het dagblad De Morgen kondigde Vandenbroucke naar analogie met de ‘fiscale amnestie’ een ‘sociale amnestie’ aan. En vorige week keurde hij nog het brugpensioen op 48 jaar (!) goed voor de arbeiders van Ford Genk. De minister verschoof ook het debat over het brugpensioen tot na de verkiezingen van volgend jaar, terwijl dit systeem al jaren levensbedreigend is voor de sociale zekerheid. Een duidelijk signaal, maar niet in de richting van het doel.


Maar goed, de minister van Werk wil nu dus de korte loopbaan aanpakken: “Wij hebben ons genesteld in een mentaliteit waarin jongeren lang wegblijven van de arbeidsmarkt. Jonge mensen studeren langer en eens ze werk zoeken, blijven ze ook lang in de werkloosheid hangen. Eenmaal op de arbeidsmarkt begint de rat race. We vragen enorm veel energie en productiviteit van diezelfde jonge mensen op een moment dat ze eigenlijk ook een relatie of een gezin moeten opbouwen. Dat hou je vol tot je goed veertig of vijftig bent. Dan begint de negatieve selectie: de directeur-generaal blijft rustig zitten tot zijn vijfenzestigste, de rest wil afbouwen eens boven de vijftig. Dit is economisch niet vol te houden, maar ook sociaal niet. Wat voor een samenleving is dat, die mensen uitzuigt tot hun vijftigste en ze dan opgebruikt uitspuwt?”


De vorige week na veel moeite goedgekeurde nieuwe formule van dienstencheques bieden volgens Vandenbroucke een deel van het alternatief voor zwartwerk en illegaliteit, hij hoopt dat ze tot 25.000 banen voor laaggeschoolden leiden. Daarnaast zou er een actieplan tegen zwartwerk en sociale fraude worden uitgevoerd. De minister ziet het als zijn eerste opdracht om meer kansen op werk te scheppen. Pas daarna volgen de plichten van de werkzoekenden. Voor sommige sociale fraudeurs zouden er vormen van amnestie komen. Repressie heet immers niet alleen zaligmakend te zijn. In het kader van deze discussie wees het ACV er trouwens op dat een groot gedeelte van de gevallen van sociale fraude (een percentage van 40 werd genoemd) berust op vergissingen of onduidelijke situaties. De vakbonden willen mede daarom dat wie van sociale fraude verdacht wordt, het recht krijgt zich te verdedigen.
Ondertussen wil Vandenbroucke de arbeidstijdregels versoepelen, door bijvoorbeeld het verbod op zaterdagarbeid in de bouw af te schaffen en versoepeling en vereenvoudiging voor piekmomenten in de horeca te organiseren.


Om na al deze matigende maatregelen wie hardleers is stevig aan te pakken, rekent de minister op 80 extra inspecteurs en het met elkaar verbinden van de computerbestanden van de overheid. Eerste tests terzake leverden concrete resultaten op.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen