< Terug naar overzicht

Van Freud tot Omega-3

Ongezonde eetgewoontes veroorzaken depressie, ADHD en chronische vermoeidheid. En kosten u als werkgever geld. In zijn boek Van Freud tot Omega-3 pleit neuropsychiater Michael Maes voor een holistische aanpak. Hij wil dat de patiënt in zijn geheel onderzocht en behandeld wordt. De voeding speelt een belangrijke rol. Ook in een bedrijfscontext kan daaraan aandacht worden besteed.

Michael Maes is professor aan de universiteit van Maastricht en de Vanderbilt University in Nashville. Hij voert ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de kern van chronische aandoeningen en typische westerse beschavingsziekten als depressie en ADHD. Maes heeft in België een aantal polyklinieken opgericht onder de naam M-Care4U (Molecular Care for Your Body & Mind). Hij gaat er heel anders te werk dan de gemiddelde psychiater. Hij combineert klassieke medicatie met omega-3-supplementen, anti-oxidanten en biologische feedback.

Een verstoring van het evenwicht tussen de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 in de hersenen en het bloed is volgens Maes één van de belangrijkste oorzaken van hedendaagse westerse chronische ziekten als depressie, ADHD en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat evenwicht raakt precies bij een verkeerde voeding verstoord. Omega-3-vetzuren hebben een positief effect op de hersenen, serotonine en het immuunsysteem. In Van Freud tot Omega-3 legt professor Maes dat mechanisme uit. Hij toonde al in 1996 aan dat meer dan de helft van de depressielijders een tekort aan omega-3 vetzuren had.

Michael Maes zweert de vormen van behandeling af die oorzaken van depressie of persoonlijke moeilijkheden uitsluitend in het psychologische verleden of in het gedrag van de patiënt zoeken. Hij pleit voor een totaalaanpak die de patiënt volledig doorlicht en behandelt, psychisch én fysiek, en die oog heeft voor het belang van een gezonde voeding. Volgens Maes is de bevolking in westerse landen omwille van haar verkeerde voedingsgewoonten het meest kwetsbaar voor psychische ziekten.

Let dus op wat u in de bedrijfskeuken serveert…

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen