< Terug naar overzicht

Vakbonden wijzen het ontwerp van begroting af

Zowel de liberale vakbond ACLVB, het christelijke ACV en het socialistische ABVV wijzen het begrotingsontwerp af. Ze vinden dat de werknemers en de sociaal verzekerden voor te veel moeten opdraaien. Sociale onrust is onvermijdelijk, voorspellen ze.

“Dit is een onrechtvaardige begroting onder druk van de financiële markten”, hekelt ABVV-topman, Rudy De Leeuw. Volgens hem komen de zwaarste lasten op de zwakste schouders terecht, onder meer doordat geraakt wordt aan de wachtuitkeringen, het tijdskrediet en de uittredingsmogelijkheden. “Door een hele reeks leeftijden voor vervroegd- en brugpensioen te verhogen doet men ook alsof de levensverwachting plots met vier jaar gaat toenemen.”

De Leeuw verwijt de onderhandelaars een gebrek aan visie op duurzame werkgelegenheid. “Er zijn niet alleen te weinigen ouderen aan het werk, er zijn ook te weinig jongeren met een job. Die gaan we nu ook nog eens hun wachtuitkeringen afnemen zonder een project voor te leggen om ze aan de slag te krijgen. Werklozen worden dan weer in de armoede geduwd door degressieve uitkeringen.”

De ACV-topman, Marc Leemans, toont zich vooral ongerust over wat nog niet aan de orde is: de aanpassing van de index. In het akkoord wordt er niet geraakt aan die index, maar onderhandelaar Alexander De Croo (Open VLD) maakte zaterdag in Terzake duidelijk dat dit nog zou kunnen veranderen: hij wacht een studie van de Nationale Bank af en kijkt ook uit naar de aanbevelingen van Europa.

“Er zijn nu al tegengestelde geluiden te horen bij de onderhandelaars”, stelde Leemans vast. “Als de index wordt aangepast zullen de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.”

De liberale vakbond ACLVB had zaterdag al zijn kritiek geformuleerd, enkele uren nadat de begrotingsonderhandelingen waren afgerond. “Op basis van wat er nu voorligt, kan dit bezwaarlijk een evenwichtig akkoord genoemd worden”, luidde het in een eerste reactie. “We hebben sterk de indruk dat de werknemers en sociaal verzekerden het gelag zullen moeten betalen.”

“Op het eerste gezicht zitten hier enorme besparingen in - ACLVB spreekt van 42 procent - die onze economie in een wurggreep gaan houden.”

Ook de liberale vakbond zegt nauwelijks strategieën te zien om groei te kunnen realiseren. Hij vreest dat we naar een regering gaan in losse zaken zonder een solide programma gericht op herstel van het vertrouwen.

De drie vakbonden blijven dus bij hun actiedag op 2 december.

Bron: ABVV/ACV/ACLVB/De Morgen/De Standaard/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen