< Terug naar overzicht

Vakbonden in Europa manifesteren

Na Madrid en op de vooravond van de betogingen in Berlijn en Praag, organiseren de vakbonden vandaag, vrijdag 15 mei, een Europese manifestatie in Brussel. Wat zijn hun actiepunten?

De ordewoorden van het Europees Vakverbond (EVV) luidden: “Fight the crisis. Put people first!” of “Bekamp de crisis. Zet de mensen op de eerste plaats!
Het Europees Vakverbond wil een ander Europa: “Een Europa dat het sociale boven het economische stelt, het klimaat en het leefmilieu boven het winstbejag en de economie boven de financiën.”
In hun gemeenschappelijke communicatie schuiven ABVV, ACV en ACLVB zes actiepunten naar voren:

 • 1. De crisis moet krachtig worden bestreden. Om erger te voorkomen en het herstel te versnellen. Niet elk land voor zich, maar met Europa aan het stuur dat protectionisme weert en zelf ook zwaar investeert. En dat, naast de diensten, ook recht doet aan de industrie. Geef een toekomst aan zwaar getroffen sectoren als de automobiel en de textiel.


 • 2. Europa moet er alles aan doen om herhaling van dergelijke crisis te voorkomen. De financiële markten moeten aan de leiband: met strenge Europese regels, met een versterkt Europees toezicht en met krachtige Europese inzet voor wereldwijde regulering en toezicht.


 • 3. Door ingrepen in lonen, sociale zekerheid en collectieve openbare diensten dreigen de onschuldige slachtoffers van deze crisis, werknemers en sociaal verzekerden, de crisisbestrijding te moeten afbetalen. Zoek het geld bij hen die nog nauwelijks hebben bijgedragen. Geholpen door een krachtig Europees fiscaal beleid dat fiscale dumping tegengaat, fiscale fraude bestrijdt en dat de vluchtweg naar de belastingparadijzen afsnijdt.


 • 4. Het Sociaal Europa komt nog nauwelijks uit de verf. Opbouw van sociale rechten lukt nog amper, eerder dreigt afbouw. Europa moet opnieuw een verhaal worden van opbouw van sociale rechten. Dat werknemers beschermt tegen overdreven arbeidstijden, dat buitenlandse werkgevers verplicht tot gelijk loon voor gelijk werk, dat radicaal strijdt tegen de loonachterstelling van vrouwen. En dat niet enkel gaat voor meer werk, maar ook voor waardig werk.


 • 5. Europa moet radicaal gaan voor duurzame ontwikkeling en de leiding nemen in de wereldwijde strijd tegen de klimaatopwarming. Europa moet voluit gaan voor groene groei en groene jobs.


 • 6. Europa werd synoniem voor privatisering, commercialisering en afbouw van collectieve diensten. Het moet ermee stoppen de rol van overheid, non-profit en sociale economie terug te dringen, ten bate van de commercie.
 • Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen