< Terug naar overzicht

Vakbonden De Lijn organiseren betaalstaking

Het gemeenschappelijk vakbondsfront lanceert een reeks stakingen als de directie van De Lijn niet meer geld op tafel legt voor de CAO 2003-2004. De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst zitten in een impasse.

De directie van De Lijn wil dit jaar opnieuw een sluitende begroting voorleggen, de vakbonden willen niet aanvaarden dat de ‘expansiepolitiek van de politici’ op de rug van het personeel wordt gerealiseerd. De bijeenkomst van dinsdag van directie en vakbonden liep op niets uit, de kloof is te diep. De eisen van de bonden voor een koopkrachtverhoging van twee keer drie procent zijn volgens directeur-generaal Ingrid Lieten niet haalbaar. Ingaan op de eisen van de werknemersorganisaties kost de maatschappij 27,6 miljoen euro per jaar, boven op de jaarlijkse 21 miljoen euro van de vorige CAO. De directie wil niet verder gaan dan het toekennen van maaltijdcheques die de nettokoopkracht per werknemer met 134 euro verhogen, een kost van 1,11 miljoen euro te financieren door het bestaande budget. Volgens het vakbondsfront komt dat er op neer dat de werknemers hun eigen CAO moeten financieren. Vandaar de actie. Vrijdag, zaterdag en zondag organiseren ACOD, CCOD en ACLVB over hele net een betaalstaking. Volgens Lieten kost dat het bedrijf 223.000 euro per dag. Als de partijen niet opnieuw aan tafel gaan zitten, wordt er gestaakt.
De Lijn sloot naar aloude traditie het jaar in evenwicht af. De omzet steeg het afgelopen boekjaar met 14,8 procent tot 543,9 miljoen euro. De overheidsdotatie steeg met meer dan 20 procent tot 437 miljoen euro. De ontvangsten daalden van 110,5 miljoen euro tot 106,9 miljoen euro. Nochtans nam het aantal passagiers toe van 228,7 miljoen tot 278,9 miljoen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen