< Terug naar overzicht

Vakbonden blazen sociaal overleg op bij indexsprong

Als de regering een indexsprong gebruikt om de begroting op orde te krijgen, verbreken de vakbonden het sociaal overleg. Dat zeggen zowel ACV, ABVV als ACLVB.

"Als de regering een indexsprong doorvoert, is dat voor ons onaanvaardbaar", verklaarde ACV-voorzitter Marc Leemans categoriek in het programma 'De ochtend' op Radio 1. “Dat maakt het afsluiten van een interprofessioneel akkoord meteen totaal onmogelijk. Over wat valt er dan nog te onderhandelen? De index is immers onze eerste prioriteit.”

“Bij een nulgroei van de economie betekent een indexsprong dat de mensen 2 procent armer worden. Dat zal gevolgen hebben voor het consumentenvertrouwen”, stelde Leemans.

Ook een indexsprong waarbij de lage lonen worden ontzien, kan voor de christelijke vakbond niet. “Dat betekent dat de hogere lonen zelf een verhoging gaan onderhandelen. Op die manier wordt het indexmechanisme ondergraven.”

“Je gaat armoede versterken als je nu een indexsprong doet”, waarschuwde Leemans ten slotte.

Ook het ABVV ziet een indexsprong niet zitten. Anne Demelenne, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, waarschuwt dat de dialoog met de regering dreigt te worden verbroken als die toch zou beslissen om zo'n indexaanpassing door te voeren.

Ook voor Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, wordt interprofessioneel overleg overbodig als de regering tot een indexsprong beslist. “We waarschuwen al twee jaar niet aan de index te raken of een indexprong door te voeren. We gaan de armoede in ons land niet installeren. Dus: handen af van de index.”

Bron: De Standaard / De Tijd / De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen