< Terug naar overzicht

Vakantie: tijd van goede voornemens

Vacature peilde in juni naar de vakantieplannen van 19.287 werkende Belgen. Die blijken vakantie en werk redelijk goed te kunnen scheiden, maar toch niet helemaal. In deze enquête zit één interessant resultaat voor de personeelsdirecteur: de meerderheid van uw medewerkers verkiest een langere, onafgebroken vakantieperiode boven versnippering.

Voor bezinning over het werk is volgens de Belg vakantie niet echt geschikt. Slechts 29,7% gebruikt zijn vakantie hiervoor. Goede voornemens daarentegen worden er volop gemaakt (net zoals rond nieuwjaar). Die voornemens hebben betrekking op: minder stress (43,5%), minder druk maken (42,8%), beter evenwicht tussen werk en privé (39,3%), beter time management en efficiënter werken (29,8%), gezonder lunchen (27,3%), meer orde op het bureau (18,7%), minder werken (vroeger naar huis) (14,2%), beter overweg kunnen met de moeilijke collega (11,2%) en loonsverhoging vragen (6,9%).

Mannen en vrouwen maken doorgaans hun voornemens in dezelfde volgorde op. Maar op sommige vlakken leggen ze toch andere accenten. Bij vrouwen weegt het voornemen zich minder druk te maken meer door dan bij mannen, idem voor het verlagen van het algemeen stressniveau. Voorts neemt bijna een derde van de vrouwen zich voor na de vakantie gezonder te gaan lunchen, terwijl maar een kwart van de mannen dat voornemen koestert. Omgekeerd willen net iets meer mannen moeite aan de dag leggen om hun time management te verbeteren. Goede voornemens? We weten wat er meestal van komt.

Wel zeker is dat uw werknemers er liefst voor een langere periode onderuit trekken. Ruim 57% geeft daaraan de voorkeur, in Vlaanderen is dat zelfs 64,3 %. Een opvallend cultuurverschil merken we ten slotte bij de tevredenheid met het aantal vakantiedagen: bij de Vlamingen zegt 69,2% voldoende vakantie te hebben, bij de Franstaligen slechts 57,3%.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen