< Terug naar overzicht

Vacatures niet langer aantrekkelijk

De mobiliteit op de arbeidsmarkt is historisch laag. Terwijl bedrijven het moeilijk hebben om vacatures in te vullen, zijn de personen die al een job hebben niet geneigd om snel van werk te veranderen.

HR-communicatiebedrijf Insilencio ondervroeg nagenoeg duizend hoger opgeleide latent werkzoekenden (werkenden die niet actief op zoek zijn naar een job, maar toch openstaan voor aanbiedingen). Dé conclusie: Vlamingen zijn honkvast. Slechts 7% van de ondervraagden wil binnen het jaar van job veranderen, 34% is dat binnen de vijf jaar van plan, en 43% binnen vijf tot tien jaar (al is dit natuurlijk uiterst relatief).

Men peilde ook naar de reden waarom werknemers niet willen veranderen van job. Ongeveer twee derde antwoordde “omdat het niet zeker is dat mijn volgende job beter zal zijn.” Minder dan een derde (31%) heeft geen zin om opnieuw te solliciteren en alle administratieve procedures te doorlopen. Volgens hen kost de zoektocht naar een job te veel energie. Meer dan een vierde (28%) wil niet door de stress gaan van het aanpassen aan een nieuwe job.

Opvallend: 28% vindt een hoger loon voor een nieuwe job geen absolute noodzaak en 42% is zelfs bereid om geld in te leveren voor zijn of haar droomjob. Bij deze bevinding moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de ondervraagden hoger opgeleiden zijn en vaak in kaderfuncties werken en dus al vrij hoge lonen hebben.

Andere vaststelling: de helft van de ondervraagden is niet van plan om van job te veranderen voor een job dichter bij huis.

(Bron: Metro, De Standaard)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen