< Terug naar overzicht

Vacature.com stapt af van CIM-keuring, Job@ volgt niet

De vakantie zit erop, de concurrentie tussen de rekruteringsmedia neemt een nieuwe vaart. Vacature vertelde aan HR Square dat het afstapt van de meting van zijn bereik door het CIM. Job@ ziet geen reden om op de kar te springen. Voorts staat er nog wel een en ander te gebeuren op dit front.

Het onderzoek en de statistiek van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) met betrekking tot oplage en bereikcijfers is voor de jobbijlagen van de kranten (en trouwens ook voor de andere media met publiciteit) een wapen in de onderlinge concurrentie, zoals de kijkcijfers dat zijn voor de televisiezenders. Vandaag echter stelt Vacature.com de gevestigde situatie in vraag. Volgens algemeen directeur Dirk Velghe van Vacature is de geloofwaardigheid van de CIM-cijfers voor zijn branche geërodeerd omdat de metingen van het reële bereik van de rekruteringsbijlagen onvoldoende verfijnd zijn. Vanaf september zal Vacature dan ook werken met een nieuwe maatstaf, namelijk de Brand Media Monitor (BMM) van TNS Media (meer hierover leest u in HR Square nr. 7 van september). De BMM is een multimediastudie waaraan vorig jaar 204 organisaties deelnamen, waaronder dus ook Vacature als enige rekruteringsbijlage. Het grote verschil is volgens Dirk Velghe dat met de BMM het rechtstreekse bereik van de rekruteringsbijlagen wordt gemeten en dat dus niet meer de omweg van de “moederpublicaties” genomen wordt. “De CIM-methode kijkt met een vergrootglas, de BMM met een microscoop”, zegt Velghe. “Daardoor levert de nieuwe methode een correcter beeld op en dat is een verbetering voor alle spelers op de rekruteringsmarkt. Ik roep dus Job@ en Références op om ook over te schakelen op de nieuwe maatstaf.” Alvast Job@, bij monde van marketingmanager Bart Arrazola de Onate, heeft geen oren naar deze oproep. Commentarieert Arrazola: “Wij bespeuren geen enkele reden om van maatstaf of meetmethode te veranderen. De CIM-keuring is algemeen aanvaard door alle spelers op de markt.” Ter verduidelijking: in het CIM zijn drie partijen vertegenwoordigd, namelijk de adverteerders, de reclame-agentschappen en mediacentrales en de reclameregies en media.
Ook op andere terreinen geeft Vacature.com nieuwe impulsen aan de competitie. Zo is er een nieuwe vennootschap in oprichting voor online-rekruteringsmedia waarin Vacature voor 65% participeert en de groep Rossel (Le Soir, Références) voor 35%. Het opzet is door krachtenbundeling de inkomsten en rendabiliteit van de online-activiteiten te verhogen, een nationale speler te creëren en in een straal van 300 kilometer rond Brussel de sterkste te worden (Rossel bezit immers ook publicaties in Noord-Frankrijk en Luxemburg). De nieuwe vennootschap bevestigt de al langer lopende “losse” samenwerking tussen Rossel en Vacature. Ter herinnering: eind vorig jaar nam Vacature de banensite JobsCareer over, ook al met de bedoeling de grootste op de markt van de online-rekruteringsadvertenties te worden.
Ten slotte kondigde Dirk Velghe nog een nieuw initiatief aan. Eén keer per week, op woensdag, zal in De Tijd en De Morgen een banenkatern van minstens acht bladzijden in vier kleuren verschijnen. Het wordt een soort directory van alle nieuwe banen die binnenliepen na de verschijning van de weekendbijlagen. Inhoudelijk zal Hyperlink – zo heet het katern – grotendeels geïnspireerd zijn op de bijlagen die bij de bladen van de Roularta-groep verschenen, tot deze zich recent terugtrok uit Vacature. Het opzet is door een interactieve aanpak trafiek te genereren naar de website.
Job@ heeft eveneens nieuwe initiatieven in petto, maar klemt voorlopig de tanden op elkaar. Bart Arrazola reserveert het nieuws voor een evenement dat volgende dinsdag plaatsgrijpt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen