< Terug naar overzicht

Unizo wil productiviteit kleine KMO’s zien stijgen

De productiviteit in KMO’s met minder dan 50 werknemers ligt gemiddeld 15 procent lager dan in grote ondernemingen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De werkgeversfederatie Unizo maakte de gegevens gisteren bekend op haar jaarlijkse KMO-beleidsdag. Bestuurder Kris Peeters wees er op dat het Belgische bedrijfsleven internationaal bovenaan staat als de arbeidsproductiviteit wordt uitgedrukt in bruto binnenlands product (bbp) per gepresteerd uur. Maar de productiviteit gemeten naar bbp per inwoner ligt heel wat lager. De verklaring is eenvoudig : verhoudingsgewijze werken in België minder mensen dan in de andere Europese landen en bovendien werken ze minder uren.
Een vergelijkende studie van ING Bank tussen KMO’s in Vlaanderen, Nederland en het Duitse Noordrijn-Westfalen leert veel over de tekortkomingen van de Vlaamse KMO’s. Zo liggen de opleidingsuitgaven per werknemer in Vlaanderen duidelijk lager en is het machinepark er ouder dan in de buurlanden of –regio’s. Vlaanderen kent een veel groter aantal KMO’s dat nooit uitbesteedt. De bedrijfsorganisatie gaat te vaak uit van het model waarbij de bedrijfsleider alle beslissingen neemt. Volgens Unizo moeten de Vlaamse KMO’s meer durven openstaan voor uitbesteding van niet-kerntaken, voor een ‘plattere’ bedrijfsorganisatie, voor opleiding en bijscholing. Maar bovenal vraagt de werkgeversorganisatie een afbouw van de administratieve rompslomp. Een inkrimping van die papierwinkel zou volgens Kris Peeters een enorme productiviteitsstijging mogelijk maken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen