< Terug naar overzicht

Unizo vraagt doorgedreven activeringsbeleid

Unizo reageert ‘met verbazing’ op het groot aantal (60.000) opstaande vacatures bij de VDAB. Het gaat immers over jobs die voor zowat iedereen toegankelijk zijn, benadrukt de ondernemersorganisatie. De organisatie vraagt een uitbreiding van de IBO-maatregel (Individuele Beroepsopleiding).

“De paradox is compleet: met 229.139 werkzoekenden zijn er voor elke vacature minstens 3,5 kandidaten. Die mensen moeten sterker achter de veren worden gezeten door de VDAB, zo nodig met passende sancties van de RVA. Het werkloosheidsstatuut is soms nog te gunstig, onder andere de werkloosheidsuitkering moet beperkt worden in de tijd: solidariteit moet er zijn, maar voor wat hoort wat”, reageert Unizo.

De ondernemersorganisatie pleitte eerder al voor een doorgedreven activeringsbeleid. Deze 60.000 vacatures geven nog niet alle vacatures weer, maar enkel degene die beschikbaar zijn bij de VDAB. De ondernemersorganisatie wil én het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd via afnemende uitkeringen én een groter netto verschil tussen niet-werken en werken.

“Het is voor sommigen nog altijd interessanter niet te werken”, stelt Unizo vast. “Dat ondergraaft de sociale zekerheid en de echte solidariteit binnen de samenleving. Het gaat feitelijk over gelegaliseerd sociaal misbruik met medeplichtigheid van de overheid.”

Uitbreiding IBO-maatregel


Om de overgang naar werken te bevorderen, wil Unizo een verdere uitbouw van de zogenoemde IBO-maatregel. Het IBO-systeem biedt betaalde vakopleiding op de werkvloer aan werklozen onder de begeleiding van een werkgever.

“Het jaarlijks aantal toegelaten IBO’s wordt opgetrokken. Ook is er grote nood aan een specifieke IBO gericht op langdurig werkzoekenden. Dergelijk traject moet langer kunnen duren dan het huidige maximum van zes maanden, met daaraan gekoppeld het weglaten van de productiviteitstoeslag die een werkgever momenteel moet betalen. Ook de kennis van het Nederlands moet sterker worden gepromoot voor werkzoekenden. Dat kan door meer middelen vrij te maken voor het inmiddels beproefd systeem van Nederlands op de werkvloer”, aldus de ondernemersorganisatie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen