< Terug naar overzicht

Universiteitsstudenten ambitieus maar onvoorbereid naar arbeidsmarkt

Masters die hun laatste jaar aanvangen, hebben slechts een beperkte kennis van de arbeidsmarkt en weinig of geen ervaring met solliciteren. Ze zijn wel ambitieus. Een meerderheid verwacht snel een job te vinden, al weten ze nog niet echt waar te zoeken.

Dat blijkt uit een enquĂȘte van het Gentse HR-consultingbureau Crossbridge bij 571 masterstudenten aan Belgische universiteiten. Hoewel de masterstudenten volgend jaar afstuderen, is hun kennis van de arbeidsmarkt veeleer beperkt. Al zijn er verschillen naargelang van de afstudeerrichting.

De kennis van studenten in economische en wetenschappelijke richtingen is iets groter in vergelijking met studenten uit meer 'zachtere' richtingen zoals psychologie en literatuur.

Toch denkt bijna 60 procent gemakkelijk een job te vinden. Maar ook hier zijn er opmerkelijke verschillen naargelang van de afstudeerrichting. Meer dan 80 procent van de toekomstige economen en 70 procent van de wetenschapsstudenten denkt snel een job te vinden. Psychologiestudenten zien de toekomst minder rooskleurig in, meer dan 90 procent denkt niet gemakkelijk een job te vinden.

Veel masters willen naar HR


Het ontbreekt de studenten niet aan ambitie: 75 procent zegt ambitieus te zijn. Al weten ze nog niet goed in welke sector of departement ze aan de slag willen gaan. Toch valt op dat veel studenten een voorkeur hebben voor marketing en communicatie, zowel als sector als departement.

Ook human resources scoort hoog. Niet alleen bij psychologie- en pedagogiestudenten, maar ook bij studenten recht en economie. Zelfs bij toekomstige wetenschappers en ingenieurs staat HR in hun top vijf van departementen waar ze willen werken.

Geen traditionele rekruteringskanalen


Een ander opmerkelijk resultaat is dat bijna een derde (31 procent) van de studenten niet echt weet hoe ze de zoektocht naar werk moet aanpakken. Bovendien maakt slechts de helft van de studenten geen gebruik maken van traditionele rekruteringskanalen zoals jobsites en printadvertenties. 70 procent van de studenten heeft ook weinig of geen ervaring met solliciteren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen