< Terug naar overzicht

Undercoverreportage legt discriminatie in uitzendsector bloot

Met een undercoverreportage toonde het VRT-programma Volt woensdagavond (15 september) aan dat de uitzendsector nog altijd ingaat op vragen van klanten die geen allochtone uitzendkrachten willen. Het is niet voor het eerst dat de uitzendsector discriminatie aangewreven wordt.

In de reportage met verborgen camera lieten zes van de acht bezochte uitzendconsulenten weten dat er weliswaar een “officieel probleem” was, maar dat het in de praktijk geen probleem is als de klant geen allochtone uitzendkracht wil.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding liet weten niet verrast te zijn door de reportage. Sinds begin 2009 opende het centrum al 48 dossiers over mogelijke discriminatie bij een uitzend- of selectiekantoor. De interculturele vereniging Kif Kif vindt dat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) maatregelen moet nemen tegen de sector. Op het kabinet-Muyters laat men weten dat er geen nieuwe maatregelen nodig zijn. De huidige wetgeving is duidelijk.

“Vergeet bovendien niet dat de minister uitzendkantoren onder auspiciën kan plaatsen door hun vergunning slechts een tijdelijk karakter te geven. Hij heeft van die mogelijkheid al een aantal keer gebruik gemaakt”, voegt woordvoerder Piet de Bruyn er nog aan toe in een reactie aan De Standaard. Uiteraard kan er ook strafrechtelijk opgetreden worden.
Op Radio 1 zei minister Muyters tevens dat hij contact opgenomen heeft met zowel de uitzendsector, als de werkgeversorganisaties Voka en Unizo. Met hen wil hij bespreken hoe doeltreffender gecontroleerd kan worden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen