< Terug naar overzicht

Uitzendarbeid ook voor kansengroepen opstap naar vast werk

Werkzoekenden uit kansengroepen krijgen via uitzendwerk reële kansen op de arbeidsmarkt, vooral dan laaggeschoolden en allochtonen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Idea Consult. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) maakte de belangrijkste resultaten bekend. Vier op de tien uitzendkrachten is laaggeschoold en één op de acht is allochtoon. Die aandelen liggen hoger dan in de hele werknemerspopulatie.

Geen uitzendval


Uitzendkrachten, vergeleken met een controlegroep van andere werkzoekenden, hebben meer kans door te stromen naar vast werk. Zo heeft 55 procent van de uitzendkrachten van 2005 drie jaar later een vast contract. Bij de controlegroep was dat slechts 43 procent.
“Uitzendarbeid is dus geen val waarin werkzoekenden langdurig verstrikt geraken”, luidt het. Dat blijkt ook uit de percentages personen die de volledige bestudeerde periode als uitzendkracht aan de slag bleven.

Sneller doorstromen


Uit het onderzoek blijkt voorts dat ook voor allochtonen en laaggeschoolden uitzendarbeid als opstap naar een vaste job geldt. Vooral laaggeschoolden stromen sneller door naar een contract van onbepaalde duur in vergelijking met de laaggeschoolde werkzoekenden die niet aan de slag gaan als uitzendkracht.
Voor minister Muyters toont het onderzoek het potentieel aan van uitzendarbeid, ook voor een duurzame intrede van kansengroepen op onze arbeidsmarkt.
“Van zodra de economie opnieuw aantrekt, zullen we dit potentieel goed kunnen gebruiken”, luidt het.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen