< Terug naar overzicht

Uitzendarbeid dan toch geen opstap naar vast werk?

Het veelvuldig inzetten van uitzendkrachten en andere tijdelijke contracten levert geen economisch voordeel op. Zowel de economie als het bedrijfsleven heeft op lange termijn geen baat bij een grote flexibele schil.

Dat is de conclusie van onderzoeken aan de Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland. Het ene onderzoek inventariseerde de kosten en baten van onzeker werk, het andere keek naar de sociale effecten van onzeker werk.

Uit beide studies blijkt dat werknemers over het algemeen weinig baat hebben bij onzeker werk. De wensen van werknemers sluiten vaak slecht aan bij wat een onzeker contract ze biedt. Voor sommige werklozen biedt een flexibel contract een opstap naar werk, maar heel vaak leidt dit niet tot doorstroom naar een vaste job.

Ook voor de economie als geheel is de balans negatief. “De positieve werkgelegenheidseffecten ontbreken en onzeker werk zorgt voor meer ongevallen en grotere gezondheidsrisico's”, aldus de onderzoekers.

Opvallend is dat ook voor werkgevers het inzetten van veel uitzendkrachten niet per se een positieve balans oplevert. Alleen op korte termijn is er een kostenvoordeel, maar op lange termijn valt de balans veeleer negatief uit.

“Door de concurrentie aan te gaan via goedkope flexkrachten, wordt er te weinig geïnvesteerd in opleiding en training van het personeel. Op den duur schaadt dit de productiviteit en de concurrentiepositie van bedrijven”, dixit de onderzoekers.

De Nederlandse vakbond houdt dan ook een pleidooi om flexibele contracten enkel te gebruiken bij ziekte van vaste medewerkers of in piekperiodes van bedrijven.

Bron: FVN Bondgenoten

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen