< Terug naar overzicht

Uitgaven voor tijdskrediet verdrievoudigd in tien jaar

De uitgaven voor tijdskrediet en andere vormen van loopbaanonderbreking zijn in tien jaar tijd, van 2001 tot 2011, drie keer groter geworden.

Vorig jaar kostten de diverse systemen die werknemers kunnen gebruiken om wat gas terug te nemen meer dan 817 miljoen euro aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), in 2001 was dat nog 280 miljoen euro.

Het gaat zowel om het tijdskrediet voor private werknemers als om de loopbaanonderbreking voor ambtenaren en 'thematische verloven', zoals het ouderschapsverlof of het palliatieve verlof.

271.952 werknemers maakten in 2011 gebruik van zo'n systeem. Dat is een jaargemiddelde. Het totale aantal mensen dat in de loop van het jaar voor kortere of langere tijd in een of ander stelsel van tijdskrediet zat, is ongetwijfeld nog groter. De totale RVA-uitgaven stegen de afgelopen tien jaar met ruim 63 procent.

De regering-Di Rupo heeft maatregelen genomen die de toegang tot tijdskrediet beperken en het soms ook minder aantrekkelijk maken. Overigens is er nog een andere stevige stijger: 'de werknemers die door de RVA worden ondersteund'. Behalve tijdelijk werklozen, zitten in die groep vooral werklozen wier uitkering als subsidie wordt gebruikt om ze aan een job te helpen.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen