< Terug naar overzicht

Tweede pensioenpijler erg populair

De tweede pensioenpijler – het aanvullend pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd – wint aan belang in België. Ook bij jongeren: zij verkiezen een job die hen toegang verleent tot die tweede pijler. Twee derde van de Belgen ervaart het niet hebben van een aanvullend pensioen via zijn werkgever als een gemis.

Verzekeraar Swiss Life Belgium heeft de resultaten van zijn nieuwe pensioenpeiling over de tweede pensioenpijler bekendgemaakt. Daaruit blijkt:54% van de actieve Belgen bouwt een aanvullend pensioen op via zijn werkgever, terwijl slechts 42% van de huidige gepensioneerden vroeger een tweede pijler opbouwde.
61% van de Belgen ervaart het niet hebben van een aanvullend pensioen via de werkgever als een gemis, bij Franstaligen is dit zelfs 71%.
34% van de actieve Belgen zegt dat hun keuze voor een nieuwe werkgever bepaald wordt door de al dan niet aanwezigheid van een aanvullend pensioen in het loonpakket. Bij jongeren (18-30 jaar) is dit zelfs het geval voor 51%. Bij de gepensioneerden zegt 42% dan weer dat het voor hen nu een rol zou spelen in de keuze van een werkgever.
55% van de Belgen kiest ook eerder voor de maandelijkse opbouw van het aanvullende pensioen dan voor een maandelijkse brutoloonsverhoging.
60% van de Belgen heeft geen idee wat hun tweede pensioenpijler zal opbrengen. De groep die het wel weet, bestaat hoofdzakelijk uit mannen, hogere kaderleden en directieleden.
48% van de Belgen denkt dat de tweede pijler (eventueel aangevuld met individueel pensioensparen) voldoet in de pensioenbehoeften. Dit betreft alweer vooral mannen, hogere kader- en directieleden.
53% van de actieve Belgen en 70% van de gepensioneerden wil het aanvullende pensioen via de werkgever verplichten.

In de peiling werd ook gevraagd wie bijdraagt voor degene die de tweede pijler opbouw(d)en. Daaruit blijkt dat steeds vaker de werkgever als enige betaalt voor de tweede pijler (41%), al blijft de combinatie werkgever/werknemer de meest gebruikte (bijna 50%).

Deze evolutie kan wijzen op een veranderende personeelspolitiek. Anderzijds kan dit misschien ook leiden tot kleinere bijdragen en op termijn dus tot kleinere pensioenplannen. Het is wel duidelijk dat vooral directieleden genieten van een tweede pijler die betaald wordt door de werkgever alleen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen