< Terug naar overzicht

Top vijf besparingsmaatregelen

Internationaal onderzoek van een HR-dienstverlener toont aan dat bedrijven in de eerste plaats bezuinigen op zakenreizen en zakendiners. Andere populaire besparingsmaatregelen zijn: een personeelsstop invoeren, bezuinigen op personeelsfeesten, de lonen bevriezen en snoeien in vorming en opleiding.

HR-adviesbureau Towers Perrin deed onderzoek naar de maatregelen van bedrijven in verband met de economische crisis. Aan het onderzoek werkten meer dan tweehonderd middelgrote en grote ondernemingen mee in de EMEA-regio (Europa, Midden Oosten, Afrika). De resultaten weerspiegelen voornamelijk de Europese trends.

De top vijf van populaire besparingsmaatregelen:

 • 1. Zakenreizen en –diners
  Bijna de helft van de bedrijven bezuinigt op zakenreizen en zakendiners. Een kwart van de bedrijven is dit nog van plan.


 • 2. Personeelsstop
  Iets minder dan de helft (45 procent) heeft sinds de economische crisis een personeelsstop doorgevoerd en 19 procent is dit nog van plan.


 • 3. Personeelsfeesten
  Op personeelsfeesten wordt door 38 procent van de bedrijven bezuinigd en 17 procent heeft dit in de planning opgenomen.


 • 4. Lonen bevriezen
  Ongeveer 30 procent van de Europese bedrijven heeft het salarisbudget naar beneden bijgesteld en een kwart is dit nog van plan. Dat betekent niet dat de bestaande salarissen naar beneden gaan, maar dat er geen (of minder) salarisverhoging mogelijk is.


 • 5. Snoeien in vorming en opleiding
  Een kwart van de bedrijven stelt minder geld beschikbaar voor trainingen en opleidingen, ruim tien procent voert dit op korte termijn nog door.


 • Ongeveer tien procent van de ondernemingen overweegt zeer rigoureuze maatregelen, zoals het korten op salarissen en het verplicht laten opnemen van onbetaald verlof.
  Opvallend is dat vijftien procent van de ondernemingen het personeelsbestand met tien procent of meer (willen) reduceren.
  Frappant is dat zes op de tien ondernemingen aangeeft bezorgd te zijn dat juist hun meest getalenteerde medewerkers als eerste zullen overstappen naar concurrenten. Met de genoemde maatregelen hoeft dat ook niet te verbazen.

  Bron: De Ondernemer

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen