< Terug naar overzicht

Toenemende vervlechting tussen werk en privé

Zeven op de tien werknemers zijn met privézaken bezig op het werk. Daartegenover staat dat bijna de helft van de werknemers ten minste één uur aan het werk is buiten de kantooruren en in de privésfeer.

Uit een studie, uitgevoerd bij 2000 bedienden en kaderleden in opdracht van HR-dienstverlener Randstad, blijkt de werk en privésfeer erg vervlochten zijn. De Engelse taal zou dit fenomeen aanduiden met weisure (een samenvoeging van 'work' en 'leisure').

Niet overdrijven


Uit de bevraging blijkt dat werknemers deze evolutie met gemengde gevoelens bekijken. Ze werken door na de kantooruren of in de privésfeer, omdat ze anders het werk niet op tijd af krijgen of omdat ze daartoe verplicht worden.
Maar evengoed gaat het om werknemers die gewoon veel plezier hebben in hun job en uit loyaliteit voor het bedrijf extra presteren. Voor sommigen is dit zelfs een levensstijl.
De studie toont aan dat het fenomeen ook niet moet overdreven worden. Voor bedienden is er geen sprake van een toenemende vervlechting tussen werk en privé. Dit geldt wel voor hogere bedienden en kaderleden.

Wie doet wat buiten de werkuren?


Een kleine helft van de werknemers werkt thuis of in de privésfeer buiten de werkuren. Daarbij gaat het vooral om het nakijken van é-mail, het lezen van rapporten en documenten, en het telefoneren met collega’s. Bij 20 procent gaat het om maximum drie uur per week. Bij kaderleden is het thuis- of in de privésfeer werken bijna de norm met 71 procent.
Bij de thuiswerkers tijdens de kantooruren blijkt dat 80 procent ook buiten de kantooruren thuis werkt. Ook tijdens het weekend en tijdens de vakantie wordt er gewerkt. 29 procent werkt minimaal één uur in het weekend. Eén op vijf werkt minimaal één uur per week tijdens de vakantie.

Wie doet wat tijdens de werkuren?


Bijna drie op vier werknemers regelt privézaken tijdens de werkuren. Het gaat vooral om privételefoontjes, het nakijken van de privémail, surfen op het internet en het regelen van privéproblemen. Zij die veel werken in de privétijd en privésfeer blijken ook meer privéactiviteiten tijdens de kantooruren te verrichten. Hier is dus sprake van een ruil.
Anderzijds is er wellicht ook sprake van het bore-out syndroom. Dit syndroom ontstaat door chronische verveling en demotivatie op het werk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen