< Terug naar overzicht

Toename vacatureaanbod zwakt af

In oktober ontving de VDAB 25.465 vacatures. Dat is 3,9 procent meer dan in oktober 2010, maar een kleine 2000 minder dan in september. De groeivertraging in de economie uit zich nu ook in de vacaturecijfers.

In oktober 2011 ontving de VDAB bijna 4 procent meer vacatures dan in oktober 2010. De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 305.103 vacatures, dat is een vijfde meer dan in dezelfde periode een jaar geleden (november 2009 – oktober 2010).

In vergelijking met september is er echter een daling van het aantal vacatures dat bij de VDAB gemeld werd. In september al gaf de VDAB aan dat het aantal vacatures minder snel toenam. Ook de daling van het aantal werkzoekenden wordt kleiner.

Beide cijfers weerspiegelen dan ook de groeivertraging in de economie. Anderzijds blijft de arbeidsmarkt krap: het theoretisch aantal werkzoekenden per vacature blijft erg laag.

De sectoren die erg te lijden hadden onder de economische crisis, zoals metaal en vervaardiging van machines en toestellen en de sector vervaardiging van transportmiddelen, waren vorig jaar de eerste om zich te herpakken. De laatste maanden valt de vraag naar medewerkers in deze sectoren echter opnieuw stil.

Het aantal vacatures in de gezondheidssector stijgt wel opvallend. Ook de sectoren informatica, media en telecom blijven goed scoren.

De vraag naar hooggeschoolden kent met 30 procent de grootste stijging. De vraag naar ingenieurs, technici en tekenaars blijft sterk. Andere sterke stijgers zijn elektriciens en deze maand ook kaderpersoneel in de openbare sector, alhoewel het hier om kleinere aantallen gaat.

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen