< Terug naar overzicht

Tijdskrediet bijgestuurd in nieuwe cao

In de Nationale Arbeidsraad (NAR) is de nieuwe cao over tijdskrediet afgesloten. Zowel werkgevers als vakbonden reageren positief. “Ondanks de besparingen hebben we de rechten op tijdskrediet vrij goed kunnen handhaven”, zegt Mathieu Verjans van het ACV. Unizo noemt de cao 'cruciaal'.

“Deze nieuwe cao was nodig omwille van de besparingen die de regering in het stelsel van tijdkrediet en loopbaanvermindering doorvoerde”, zegt het ACV in een mededeling.

“Ondanks de besparingen hebben we de rechten op tijdskrediet vrij goed kunnen handhaven. Dat is belangrijk, want heel veel mensen gebruiken tijdskrediet om arbeid en gezin te combineren. Of om het op een einde van een zware loopbaan wat rustiger aan te doen. Op sommige punten hebben we zelfs verbeteringen bereikt.”

Zo kan de overstap van ouderschapsverlof naar tijdskrediet nu in alle gevallen naadloos gemaakt worden. En je kan nu ook 8 jaar vier vijfde gaan werken. In de oude regeling was dat maar 5 jaar. Het interprofessionele basisrecht op tijdskrediet, nu beperkt tot 1 jaar voltijds of deeltijds, wordt ook versterkt. Het wordt 1 jaar voltijds of 2 jaar deeltijds.

Werkgevers


Ook de werkgevers zijn positief. “Volgens de nieuwe cao moet het tijdskrediet zonder motief immers worden opgenomen per minimumperiode van 3 maanden als het om voltijds tijdskrediet of 1/2de loopbaanvermindering gaat. Voor 1/5 loopbaanvermindering is er een minimumperiode van 6 maanden ingevoerd.” Dat geeft de werkgevers betere planningsmogelijkheden, zegt Unizo.

Ook dat de voorwaarden voor het opnemen van tijdskrediet en loopbaanvermindering aanzienlijk zijn verstrengd vindt Unizo positief. Voortaan moet de werknemer minstens 5 jaar werken, waarvan 2 jaar bij de huidige werkgever, voor hij of zij recht heeft op tijdskrediet en de daarbij horende premie van de RVA.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen