< Terug naar overzicht

Tijdelijke werk schaadt gezondheid

Wie tewerkgesteld wordt op basis van tijdelijke contracten, loopt een hoger risico op psychologische klachten. Het gevoel vervangbaar te zijn of een tweederangsjob uit te oefenen schaadt de mentale gezondheid.

Constant balanceren op de rand van jobzekerheid leidt tot psychologische klachten. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Canadese McGil University. Medisch socioloog Amélie Quesnel-Vallée stelt vast dat tijdelijke krachten meer depressieve klachten en stressklachten hebben dan vaste krachten die hetzelfde soort werk doen.

Mentale en fysieke klachten


Vergelijkbaar Canadees onderzoek toonde in januari 2009 al het verhoogde risico van tijdelijke krachten op psychische én lichamelijke klachten aan. Baanonzekerheid leidt tot depressie. En dat kan weer leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zo stelde het Centre for Addiction and Mental Health.
Dr. Charles Muntaner, die dit onderzoek uitvoerde: “Tijdelijke contracten en wisselende banen geven de werknemer veel flexibiliteit, maar leiden ook tot veel onzekerheid, stress en depressieve gevoelens. Tijdelijke krachten weten immers niet wanneer ze weer zonder werk zitten en hoelang het zal duren voor ze nieuw werk gevonden hebben.”

Arbeidsongeschiktheid


De conclusies van het onderzoek van de Centre for Addiction and Mental Health liegen er niet om. Zo is het sterftecijfer hoger onder tijdelijke krachten, hebben tijdelijke werknemers drie tot vier keer meer kans om mentale problemen te krijgen dan vaste krachten en lopen ze 50 procent meer kans op een hartaanval.

Bron: Management Issues, Managersonline, HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen