< Terug naar overzicht

Tijdelijk werk heeft opstapeffect

Op korte termijn is tijdelijk werk geen springplank naar vast werk, maar op lange termijn wél. Tijdelijk werk is bovendien een belangrijke opstap voor schoolverlaters die moeite hebben om uit de werkloosheid te geraken. Tot die vaststellingen komt Elsy Verhofstadt, doctor in de economische wetenschappen.

Elsy Verhofstadt (verbonden aan de Universiteit Gent en Hogeschool Gent) onderzocht in welke mate tijdelijk werk een opstap betekent voor jongeren. Niet zozeer de doorstroom van tijdelijk naar vast werk is belangrijk, wel de vraag of die tussenstap van tijdelijk werk een springplank is. Om op die vraag een antwoord te geven, gebruikte Verhofstadt simulaties om het causale effect van tijdelijk werk op de transitie naar vast werk na te gaan voor werkloze schoolverlaters.

De onderzoekster stelde een tijdsvariërend effect vast. Werkloze schoolverlaters die een tijdelijke job aanvaarden, hebben initieel een lage transitie naar vast werk, wat resulteert in een kleiner gedeelte van jongeren die een vast contract krijgen op korte termijn (in vergelijking met de hypothetische situatie waarin deze jongeren werkloos waren gebleven). Op langere termijn, vanaf 21 maanden, lijken jongeren in tijdelijke jobs het beter te doen dan in het hypothetische geval waarin ze werkloos waren gebleven in hun zoektocht naar vast werk.

“We vinden dus een duidelijk opstapeffect van tijdelijk werk”, aldus onderzoekster Verhofstadt. “De specifieke steekproef van werkloze schoolverlaters onderstreept het belang van tijdelijk werk als opstap voor die schoolverlaters die algemeen meer moeite hebben om uit de werkloosheid te geraken.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen