< Terug naar overzicht

Tien pensioenwerven

Vice-eerste minister en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft zijn beleidsnota voorgesteld in de Kamer. Daarin staan enkele nieuwe maatregelen. Zo wil hij een aantal ‘onrechtvaardigheden’ wegwerken en de tweede pensioenpijler fors uitbreiden.

Bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de Kamer schuift federaal minister Vincent Van Quickenborne ‘tien werven’ naar voren waar hij deze legislatuur op wil werken, waaronder ‘werken na 65’, ‘werken werkbaar houden’, ‘armoede onder gepensioneerden’ en een informatisering van de communicatie met de betrokkenen op elk moment van hun loopbaan.

Om een carrière van meer dan 45 jaar aan te moedigen, plant de minister drie maatregelen. De huidige pensioenregeling ontmoedigt nu veeleer een lange loopbaan. De lat ligt immers zo hoog, dat slechts enkelen ervan kunnen profiteren. In de huidige pensioenregeling tellen de gewerkte jaren na 45 jaar loopbaan niet meer mee voor de berekening van het pensioen.

Zo wil hij sleutelen aan de hiërarchie tussen de pensioenstelsels. Ook komt er een regeling voor het ‘onbeperkt bijverdienen’ in 2013. Al zit er een addertje onder het gras. Volgens het regeerakkoord geldt dit enkel voor 65-plussers met een loopbaan van 42 jaar, maar velen geraken daar niet. Voor hen wordt het pensioen nog altijd verminderd als ze meer dan een bepaald bedrag bijverdienen, maar hun pensioen wordt niet meer geschrapt als ze die grens overstijgen, de vermindering is proportioneel.

Iedereen een aanvullend pensioen


Ook het afschaffen van het verplichte pensioen op 65 voor overheidspersoneel ligt op tafel. De laatste twee voorstellen zitten nog niet in het pensioenpakket dat het parlement heeft goedgekeurd, maar beantwoorden volgens de ombudsdienst Pensioenen aan een reële nood.

Daarnaast wil minister Van Quickenborne ook de tweede pensioenpijler fors uitbreiden. Momenteel bereikt die zo’n 60 procent van de werknemers, maar dat wil hij ‘stap voor stap fors optrekken’, zo klonk het bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de Kamer.

Tot slot betreurt de minister van Pensioenen dat de vakbonden beslist hebben om op 30 januari te staken. De staking zal trouwens niets aan de regeerplannen veranderen. Toch roept hij op om te kiezen voor overleg en dialoog.

Bron: De Standaard/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen